Zehirlenme nedeni ile Çocuk Acil Ünitesi'ne başvuran hastaların değerlendirilmesi ve risk faktörlerinin belirlenmesi
Detection of risk factors and evaluation of patients applied to Child Emergency Unit due to intoxication
- Tez No: 248148
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSEV KALE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Childhood, Intoxication, Poisoning
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Acil Pediatri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Çocukluk yaş grubunda zehirlenmeler, acil servislere başvurunun önemli bir bölümünü oluştururlar. İntoksikayon vakalarının tüm acil olgular içindeki oranı yanı sıra, zehirlenme olgularının içinde ilaç zehirlenmelerinin oranı ülkeden ülkeye ve hatta aynı ülke içinde bölgeden bölgeye farklılıklar göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, çocuk acil servisine akut zehirlenme şikayeti nedeni ile başvuran vakaların değerlendirilmesi, klinik özelliklerinin belirlenmesi, zehirlenmeyi kolaylaştıran risk faktörlerinin saptanması ve çocuk acil ünitesi gözlem odasının akut zehirlenme vakalarının tanı ve tedavisindeki yerinin tesbit edilmesi hedeflenmiştir. Çalışmaya Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Acil Ünitesi'ne 1 Eylül 2008 - 31 Aralık 2009 tarihleri arasında ilaç ve/veya ilaç dışı toksinlere bağlı zehirlenme nedeni ile başvuran hastalar prospektif olarak alındı. Besin zehirlenmeleri, ilaç reaksiyonları, böcek sokmaları ve yabancı cisim aspirasyonları çalışma dışında bırakıldı. Çalışma süresince acil servise 436 hasta zehirlenme şikayeti nedeniyle başvurdu. Zehirlenme şikayeti nedeniyle başvuran hastaların sıklığı %0.51 olarak bulundu. Hastaların yaş ortalaması 7.7±5.5 yıldı. Hastaların 245'i kız (% 56.2), 191'i erkek (%43.8) idi. Vakaların çoğunluğunu 0?5 yaş grubu hastaların (%48.4) oluşturduğu ve bu yaş grubunda erkek hastaların, 6 yaş ve üzerinde ise kız hastaların çoğunluğu oluşturduğu tespit edildi. Toksik maddeyi hastaların % 76.4'ünün oral yolla aldığı, hastaların %60.5'inin toksini kolaylıkla ulaşılabilen yerlerden temin ettikleri, % 76.3'ünün ilacı çocuk kilidi olmayan kendi kutusundan aldığı, % 68.9'unun tek toksine bağlı olarak ortaya çıktığı saptandı. Zehirlenmenin % 16.5'inin başvuru sırasında zehirlenmeye bağlı semptomlar taşıdığı görülmüştür. Zehirlenmelerin % 73'ü kazalara, % 27'sinin intihar amaçlı olduğu görüldü. İntihara bağlı zehirlenmelerin en sık adölesan yaş grubundaki kızlarda görülmekteydi. Zehirlenmelerin % 53.3'ü ilaç, % 47.7'si ilaç dışı maddelere bağlı olarak gelişti. İlaç zehirlenmelerinde ilk sırayı analjezik/antipiretikler (%43), analjezikler ile zehirlenenlerin çoğunluğunu parasetamol (%57.4), ikinci sırayı antidepresanlar (%20), antidepresanlarla zehirlenmelerin çoğunluğunu da seçici serotonin geri alım inhibitörleri (%55.3) oluşturmaktaydı. İlaç dışı maddelere bağlı zehirlenmelerde ise karbon monoksit zehirlenmesi yer almıştı. Hastaların %85.6'sının çocuk acil gözlem odasında, %14.4'ünün de ÇYBÜ'ye yatırılarak izlendiği saptanmıştır.Sonuç olarak ilaçlara bağlı zehirlenmelerin halen önemli bir sorun olduğu ve daha önceki yıllar ile kıyaslandığında belirgin bir azalma olmadığı görülmüştür. Ülkemizde de kilitli kapak kullanılmasının zorunlu hale getirilmesi için gerekli yasal düzenlemenin bir an önce yapılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Benzer şekilde ilaç dışı zehirlenmeler grubunda yer alan karbon monoksit zehirlenmelerinin de önemli bir sorun olduğu dikkati çekmektedir.Anahtar Kelime: Zehirlenmeler, intoksikasyon, çocukluk çağı.
Özet (Çeviri)
Significant number of emergency applications during childhood period is due to intoxication. The ratio of intoxication cases among all emergency application and besides this, the number of drug intoxications among all intoxications does change according to the state and even the different region of the state involved. The aim of this study is to evaluate the children applied with complaint of acute poisoning to emergency unit, and to find out clinical properties of those patients and to detect risk factor making intoxication easy, and it is aimed to detect the value of child emergency unit follow-up room in the diagnosis and treatment of acute intoxication cases. Between 1 September 2008- 31 December 2009, the children applied with drug and/or non-drug intoxication to Hacettepe University the School of Medicine, Pediatrics Department Child Emergency Unit were included in the study. The cases with food poisoning, drug reactions, insect biting and foreign body aspiration were no included in the study. During this time, 436 patients were applied to emergency unit with complaint of intoxication, the fruquency of application with intoxication was %0,51. Mean age of patients was 7.7±5.5 years. Out of 436, 245 patients (56,2%) were girl, 191 boys (43,8%). Most of the patients (48,4%) were between 0-5 years old, In this age group, most of the patients were boys but opposite to this, over 6 years old were mostly girls. Toxic material were taken orally by 76,4% of the cases. In 60,5% of cases, toxine were taken from the easily reached places, in 76,3% of cases, the children took the toxine from its own boxes. And ın 68,9% of cases, intoxication was due to single agent. 16,5% of patients had symptoms during application. Intoxications happened accidentally in 73% of cases, and 23% for suicide purpose. Intoxications due to suicide were seen mostly among adelosent girls. 53,3% of cases were due to drug related, rest was due to non-drug related. Among drug intoxications, most frequently seen agent was analgesics/antipyretics (43%, among them mostly paracetamol (57,4%) ), and then antidepresant drugs (20%, among them mostly serotonin specific re-uptake inhibitors (55,3%)). Most frequent non-drug intoxication was due to carbonmonoxide poisoning. 86,5% patients were found to be followed up in Child Emergency Follow-up Unit while 14,4% were hospitalized and followed up in Child Intensive Care Unit.As a result, drug related poisoning are still an important problem and it was found that there was no decrease in frequency when compared to past years. It is well seen that lid-lock box usage should also be compulsory in our country, and related legal precoutions fort his should be teken in consideration soon. And also it does get attention that carbonmonoxide poisoning is also an important issue.