Hastanede çalışan hemşirelere yönelik iş sağlığı hemşireliği uygulamalarında omaha sınıflama sisteminin kullanılması
Using omaha classification system in the occupational health nursing applications for nurses currently working in hospitals
- Tez No: 248246
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÜMSER KUBLAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Omaha Sınıflandırma Sistemi, iş sağlığı hemşireliği, hemşire, sağlıklı çalışma çevresi, Omaha Classification System, occupational health nursing, nurse, healthy working environment
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışma; hastanede çalışan hemşirelere yönelik iş sağlığı hemşireliği uygulamalarında Omaha Sınıflama Sisteminin kullanımının uygunluğunu belirlemek, iş sağlığı hemşireliği uygulamalarının, çalışma ortamına ilişkin sorunların ve hemşirelerin sağlık sorunlarının bu sistemle kayıt altına alınabileceğini göstermek amacıyla yapılmış yarı deneysel bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini, özel bir hastanede çalışan hemşireler oluşturmuştur. Evrenden örneklem seçilmemiştir. Hemşirelerin sağlık durumlarını değerlendirmek amacıyla iki kez periyodik izlem yapılmıştır. Birinci periyodik izlemde toplam 175 hemşire (2007-2008), ikinci periyodik izlemde toplam 162 hemşire (2008-2009) değerlendirilmiştir. Periyodik izlemler sonrası sağlık sorunu belirlenen hemşirelerle görüşmeler yapılmış, aynı zamanda çalışma ortamı gözlenerek iş çevresine yönelik riskler değerlendirilmiştir. Belirlenen sorunlar Omaha Sınıflama Sistemi kullanılarak tanılanmış ve çözülmeye çalışılmıştır. Verilerin toplanması aşamasında; araştırmacı tarafından literatür incelemesi yapılarak hazırlanan formların yanında; Omaha Sınıflama Sisteminin yapısını oluşturan Problem Sınıflandırma Listesi, Hemşirelik Girişim Şeması, Problem Değerlendirme Ölçeği de kullanılmıştır. Veriler sayılar ve yüzdeler kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgulara göre; hemşirelik tanılarının Problem Sınıflama Listesindeki 4 tanılama alanından biri olan fizyolojik alanda yoğunlaştığı, planlanan hemşirelik girişimlerinde ise, tüm tanı alanlarına yönelik olarak en çok sürveyans girişiminin uygulandığı görülmüştür. Problem değerlendirme ölçeğine ilişkin bilgi, durum ve davranış puan ortalamalarındaki değişime bakıldığında en fazla bilgi puanında olmak üzere tüm kategorilerdeki puan ortalamalarında artış olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak Omaha Sınıflama Sistemi hastanede çalışan hemşirelere yönelik iş sağlığı hemşireliği uygulamalarında hemşirelik tanıları, girişimleri ve değerlendirmeleri açısından kullanışlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is a semi-experimental research in order to determine the convenience of the usage of Omaha Classification System in occupational health nursing implementations for health employees and in order to demonstrate that the occupational health nursing implementations, the workplace issues and the health problems of health employees can be recorded with this system. The population of the study consisted of nurses working in a private hospital. Any sample was not be selected from that population. Two follow-ups were done periodically in order to evaluate the health status of nurses. 175 nurses in the first periodic follow-up (2007-2008), and 162 nurses in the second periodic follow-up (2008-2009) were evaluated. After these follow-ups, interviews were conducted with the nurses who had health problems, and risks were assessed by monitoring working enviroment. The diagnosed problems were determined by using Omaha Classification System and were tried to be solve. During data collecting phase; Problem Classification List, Nursing Initiative Scheme, and Problem Rating Scale forming the structure of Omaha Classification System were used in addition to forms prepared by the researcher during literature searching. The data were evaluated by using numbers and percentages. According to outputs it was seen that nursing diagnoses condenced in physiological field which is one of the four diagnose fields but in nursing planned initiatives mostly the surveillance initiative was conducted as for all diagnostic fields. When the changes in the average of scores of knowledge, status and behaviour which are related with Problem Rating Scale were considered; notably in the knowledge category an increase was notified in the averages of scores of all categories. As a result, for the nurses in hospitals; Omaha Classification System was determined a convenient implication in terms of nursing diagnoses, initiatives, and evaluations in occupational health nursing applications.