Anasınıfı çocuklarının çoklu zeka alanlarının gelişimine deney yöntemi ile verilen eğitimin etkisinin incelenmesi
A study on affects of education with experimental method on multiple intelligences areas of preschool children
- Tez No: 248247
- Danışmanlar: PROF. DR. PINAR BAYHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çoklu Zeka, Fen, Deney, Anasınıfı, Okul Öncesi Eğitim, Multiple Intelligences, Science, Experiment, Kindergarten, Preschool Education
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu araştırma deney yöntemi ile verilen eğitimin anasınıfı çocuklarının çoklu zeka alanlarının gelişimine etkisini incelemek amacıyla planlanmıştır.Araştırmanın örneklem grubunu 2007-2008 eğitim öğretim yılında Ankara il merkezindeki Demirlibahçe İlköğretim Okulu'nun anasınıflarına devam eden, deney ve kontrol grubunda 35'er çocuk olmak üzere toplam 70 çocuk oluşturmuştur.Araştırmada çocukların kendileri ve aileleri hakkında bazı bilgileri edinebilmek amacıyla ?Aile Bilgi Formu?, çocukların çoklu zeka alanlarını belirlemek amacıyla ise Sue Teele tarafından geliştirilen Teele Inventory Multiple Intelligences (Teele Çoklu Zeka Envanteri -TIMI) kullanılmıştır.Çocukların çoklu zeka alanlarının gelişimine etkisinin inceleneceği deney yöntemi ile verilen eğitim programı, 10 haftalık süreç için haftada iki defa uygulanmak üzere toplam 20 tane etkinlikten oluşmaktadır. Deney ve kontrol grubunu oluşturan çocuklara eğitime başlanmadan önce ön test olarak TIMI uygulanmıştır. Deney grubuna verilen eğitimden sonra deney ve kontrol grubuna TIMI son test olarak uygulanmıştır.Araştırmanın amacına yönelik olarak toplanan veriler, SPSS 12 paket programı yardımı ile değerlendirilmiştir. Geleneksel yönteme ilave olarak deney yöntemiyle eğitim verilen deney grubu ile sadece geleneksel eğitimin verildiği kontrol grubundan elde edilen verilere ait, frekans ve yüzdesel değerler verilmiştir. Grup içi karşılaştırmalarda Wilcoxen işaret testi kullanılırken, gruplar arası karşılaştırmalarda ise Mann-Whitney U testi kullanılmıştır.Deney grubunda yer alan çocukların %82,9'unun ön teste göre son testte birinci baskın alanlarında değişim olduğu görülmektedir. Bununla birlikte çocukların %17,1'inde ise ön test ve son teste göre birinci baskın zeka alanında değişim olmadığı görülmektedir. Deney grubunun ön testte 5.0 ve son testte 5.3 ortalaması en yüksek olan alanı görsel-uzamsal zeka alanı olmuştur. Deney grubunun ön test ve son test puan ortalamalarının cinsiyete göre dağılımına bakıldığında, ön test kişilerarası-sosyal zeka alanı puan ortalaması erkeklerde anlamlı derecede yüksek görülmektedir (p0,05). Kontrol grubunda ise kinestetik-bedensel zeka alanı ön test puan ortalaması erkeklerde, müzikal-ritmik zeka alanı son test puan ortalaması kızlarda ve kinestetik-bedensel zeka alanı son test puan ortalaması erkeklerde anlamlı derecede yüksek görülmektedir (p0,05).Ailelerin gelir durumları açısından deney grubu çocuklarının çoklu zeka alanlarının ön test son test puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık görülmemektedir (p>0,05). Ailelerin gelir durumları açısından kontrol grubu çocuklarının çoklu zeka alanlarının ön test son test puan ortalamaları arasında da anlamlı farklılık görülmemektedir (p>0,05).
Özet (Çeviri)
This study is planned for the purpose of experimentally investigating the affects of education method on multiple intelligences areas of kindergarten children.The sample group of this study is formed by 70 children, divided in experiment and control groups of 35-student each, attending to kindergarten of Demirlibahçe Primary School at the central Ankara province in 2007-2008 school year.In the study, for the purpose of gathering background information regarding the children?s family and selves, a ?Family Information Form?, and for the purpose of identifying the multiple intelligences areas, Teele Inventory of Multiple Intelligences (TIMI), developed by Sue Teele, were used.With the experimental method that going to analyze the impact on the development of multiple intelligences areas of children and education method, twice a week, in total 20 activities organized at 10 week period. Before starting instructions, TIMI applied as pretest to children forming experiment and control groups. After instructing the experiment group, TIMI applied again as a post test to experiment and control group.The data collected for the purpose of assisting the study goals are utilized by the help of SPSS 12 program packs. In addition to the traditional methods, the percentage values and frequencies of the data, which were gathered from the experiment group instructed with experimental method are provided. In intra-group comparisons Wilcoxen signed-rank test was used, while Mann-Whiteney U test was used for inter-group comparisons.Among children who belongs to experiment group, after the experimental education given, in 82.9 percent of the group a change was observed compared to the pretest and post test in their primary dominant areas. However, among the %17.1 of children no change was observed comparing the pretest and post test results in their primary dominant areas. The area with the highest score, with pretest score of 5.0 and post test score of 5.3, was visual-spatial intelligence. Considering the gender dispersion of experiment group, interpersonal-social intelligence?s average in pretest results was significantly higher among boys (p 0.05). For the control group, in pretest averages it is observed that musical-rhythmic intelligence among the girls and kinesthetic-bodily intelligence among the boys were significantly higher (p0.05).There is no significant difference observed among the pretest and post test results of experiment group children (p>0.05) based on family income levels. There is no significant difference observed among the pretest and last test results of control group children (p>0.05).