Hafızalı vida ve hyrax vidası ile yapılan hızlı üst çene genişletmesinin dentofasiyal yapılar üzerine etkilerinin karşılaştırılması
The comparision of the effects of rapid maxillary expansion caused by memory screw and hyrax screw on dentofacial structures
- Tez No: 248481
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM YAVUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Hızlı üst çene genişletmesi, RME, Hafızalı vida, Rapid maxillary expansion, RME, Memory screw
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmanın amacı, hafızalı vida ile hyrax vidasının iskeletsel ve dentoalveoler yapılar ile yumuşak dokular üzerindeki etkilerini incelemek ve sonuçları birbiriyle karşılaştırmaktır.Hafızalı vida grubu yaşları, 13,00 ± 1,29 yıl olan 9 kız ve 8 erkek olmak üzere toplam 17 hastadan oluşmuştur. Hyrax vida grubu ise yaşları 12,58 ± 1,50 yıl olan 8 kız ve 7 erkek olmak üzere toplam 15 hastadan oluşmuştur. RME öncesinde (T1), RME sonrasında (T2) ve 6 aylık RME pekiştirme dönemi sonunda (T3) alınan alçı modeller ve sefalogramlar (lateral ve postero-anterior) çalışma materyalini oluşturmuştur.Ortalama genişletme süresi, hafızalı vida grubunda 7,76 ± 1,04 gün, Hyrax vida grubunda ise 35,46 ± 9,39 gün sürmüştür.İncelenen parametreler üzerinde ?Shapiro-Wilk dağılım testi? uygulanarak düzenli ve düzensiz dağılım gösteren parametreler belirlenmiştir. Her bir grupta, tedavinin farklı dönemlerinde meydana gelen değişikliklerin karşılaştırılması için homojen değerlere ?Paired-t test?, homojen olmayan değerlere ise ?Wilcoxon Signed Ranks test? uygulanmıştır. Gruplar arası farklılığı değerlendirmek için tedavi periyotları arasındaki farklardan homojen değerlere ?Student's-t test?, homojen olmayan değerlere ise ?Mann-Whitney U test? uygulanmıştır.Bu çalışmanın sonuçları şu şekilde sıranalabilir: (I) Her iki grupta da RME uygulanan tüm hastalarda sutur açılımı sağlanmış ve önemli iskeletsel ve dental ekspansiyon elde edilmiştir. (II) Üst çene her iki grupta da ileri ve aşağı doğru hareket etmiştir. (III) Alt çene hafızalı vida grubunda daha fazla olmak üzere iki vida grubunda da aşağı ve geriye doğru rotasyon yapmıştır.Sonuç olarak, her iki vida kullanılarak da hızlı üst çene genişletmesinin başarıyla gerçekleştirilebildiği görülmüştür. Ancak, hafızalı vida ile yapılan hızlı üst çene genişletmesinin daha kısa sürede tamamlanması, bu vidaların pekiştirme döneminde bir miktar daha genişlemesi ve daha hafif kuvvetler uygulaması konvansiyonel hyrax vidalarına göre avantaj olarak düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to investigate and compare the effects of conventional hyrax screw and memory screw on skeletal and dentoalveoler structures and soft tissues of the face.Memory screw group included 17 patients, 9 females and 8 males, Hyrax screw group 15 patients, 8 females and 7 males. Mean ages of the subjects in the memory screw and Hyrax groups were 13.00 ± 1.29 years and 12.58 ± 1.50 years, respectively. Plaster models and cephalograms (lateral and posteroanterior) were taken from the patients at the beginning of the treatment (T1) and at the end of expansion (T2) and retention periods (T3).Mean expansion period was 7.76 ± 1.04 days in the memory screw group and 35.46 ± 9.39 days in the Hyrax group.?Shapiro-Wilk Normality test? was used to determine whether on the investigated parameters were homogeneous or not. In order to determine the treatment changes within the group ?Paired-t test? were applied to the homogeneous parameters and ?Wilcoxon Signed Ranks test? to nonhomogeneous each ones. The comparison between the groups was done by ?Student?s-t test? for homogeneous parameters and by ?Mann-Whitney U test? for the others.The result of this study can be summarized as follows: (I) Sutural opening and subsequently important skeletal and dental expansion was obtained in all patients of the both groups. (II) Maxilla moved anteriorly and inferiorly in both groups. (III) Mandible rotated inferiorly and posteriorly in both groups, but this rotation was more in the memory screw group.As a conclusion, Rapid maxillary expansion was carried out successfully in both groups. However, the use of memory screw may be considered as advantageous, because it shortens the maxillary expansion period, provides additional expansion in the retention period and generates light forces relative to the conventional Hyrax screw.