Serum, endometrial doku ve periton sıvısındaki sitokin seviyelerinin endometriozis ve adenomyozis tanısındaki yeri
The role of stokin levels in serum, endometrial tissue and peritoneal fluid for diagnosis of endometriosis and adenomyosis
- Tez No: 248748
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÇAPAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometriosis, stokines, peritoneal fluid, serum, endometrial tissue, laparoscopy
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç:Endometriozisi ve adenomyozisi olan hastaların serum, periton sıvısı ve endometrial doku IL-6, IL-16, TNF-alfa ve LIF seviyelerini değerlendirerek çalışılan bu sitokinlerin endometriozis ve adenomyozis etiopatogenezindeki rolünün tespit edilmesi ve klinik tanısını sağlayacak non-invazif ve pratik testin araştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem:Etik Kurul onayı alındıktan sonra, Nisan 2009-Ağustos 2009 tarihleri arasında Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalına başvuran ve laparoskopi yapılan hastalar çalışmaya alındı. Bu çalışmada endometriozisi olan 26 olgu ve adenomyozis teşhisi konulan 13 olgu hasta grubuna, bening jinekolojik hastalığı olan 13 olgu ise kontrol grubu olarak belirlendi. Hasta ve kontrol grubundan laparoskopi öncesinde alınan endometrial doku örneklemesi ile kan serumu ve laparoskopi sırasında alınan periton sıvısı örnekleri Selçuklu Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi laboratuvarlarında İnterlökin-6, IL-16, TNF-alfa ve LIF seviyeleri ölçüldü.Bulgular:Hastaların medyan yaşı 34 (min-maks: 22-68), medyan BMI 25 (min-maks: 21-29) idi. Yapılan istatistiksel testler sonucunda endometriozisi olan hastaların periton sıvısı IL-6,IL-16ve TNF-alfa seviyesi anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0,001,p=0,000,p=0,008). Adenomyozisli hastaların periton sıvısında IL-16 seviyesi yüksek bulundu(p=0,002).Sonuç:Endometriozis ve adenomyozis etiyopatogenezinde birçok sitokin sorumlu tutulmaktadır. Periton sıvısı IL-6,IL-16,TNF-alfa seviyesi endometrioziste;IL-16 adenomyoziste artmıştır.Anahtar Kelimer: Endometriozis, Sitokin, Pertion Sıvısı, Serum, endometrial doku Laparoskopi
Özet (Çeviri)
ObjectiveAim of ths study is as an non-invasive test, show the importance of to dedect IL-6 , IL16 , TNF-alfa, LIF levels in blood serum, peritoneal fluid and endometrioal tissue in the patients with endometriosis and adenomyosis.Materials and MethodsAfter having the ethical commity aproval , the study has held between april 2009 and august 2009 dates in Selcuk university Meram Medical faculty Obstetric and Gynecology Department .In this study 26 patients with endometriosis and 13 patients with adenomyosis were in the patients group and 13 without adenomiyosis nor endometriosis were in the control group .Endometrioal tissue samples taken before laparoscopy and blood serum and peritoneal fluid taken during laparoscopy and IL-6 ,IL-16 , TNF-alfa and LIF levels has tested in Laboratory of Selcuk University and Meram Medical faculty .ResultsThe median age of patients was 34 (min:22 ? max:68) Median value of body mass index was 25( min:21 ? max:29).After the statistical tests has been done the result was showing us that IL-6 ,IL-16 and TNF-alfa level values in patients with endometriosis has found higher than normal(p=0,001 , p=0,00, p=0,008) .IL-16 levels in peritoneal fluid in the patients with adenomyosis has found higher than normals(p=0,002).ConclusionsA lot of stokins has already known responsible in etiopathogenesis of endometriosis and Adenomiyosis.IL-6 ,IL-16 , TNF-alfa levels in endometriosis and IL-16 levels in adenomyosis has higher values than normal ones.