Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Yenidoğan Yoğun Bakım Üntesinde takip edilen bebeklere ait iki yıllık morbidite ve ölüm oranları ile 2008 yılı hastanemizin perinatal ölüm hızı
Mortality and morbidity in very low birth weight infants and perinatal mortality rates in neonatal intensive care unit: Two years follow up and perinatal mortalite rate in 2008 in Selçuk University Medical Faculty
  1. Tez No: 248749
  2. Yazar: YYURDANUR ÜLKÜ ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAHMİ ÖRS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: perinatal mortalite, prematürelik, çok düşük doğum ağırlığı, morbidite, mortalite, perinatal mortality, prematurity, very low birth weight, morbidity, mortality
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu çalışmamızda amacımız; hastanemizde Ocak 2007 - Aralık 2008 tarihleri arasında Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde takip edilen bebeklerin ve özellikle doğum ağırlığı 1500 gramın altındaki(ÇDDA) bebeklerin mortalite ve morbidite oranlarını ve hastanemizin 2008 yılı perinatal mortalite oranını belirlemekti.Gereç ve yöntemler: Bu çalışmada Ocak 2007 ile Aralık 2008 tarihleri arasında Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitemizde takip edilen bebekler ve Ocak 2008 ile Aralık 2008 arasında doğum ağırlığı 500 gramın ve/veya gebelik yaşı 22 haftanın üzerinde hastanemizde doğmuş bebekleri inceledik.Bulgular: 2008 yılında doğum ağırlığı 500 gramın veya gebelik yaşı 22 haftanın üzerinde olan toplam 3019 canlı veya ölü bebek doğmuştu. Bu bebeklerin 49'u ilk yedi gün içinde ölmüştü. Perinatal mortalite hızı ? 36.7, ölü doğum hızı ? 20.5, erken neonatal ölüm hızı ?16.5 olarak bulundu. Modifiye Wigglesworth sınıflamasına göre perinatal ölüm nedenleri incelendiğinde en sık nedenler; ölü doğumlar (%43.3), konjenital malformasyonlar (%27) ve prematürelik (%23.4) olarak belirlendi.2007 yılında, hastalarımızın %14.3'ünün 1500 gramın altında olduğunu bulduk. 2008 yılında ise bu oran %17.4'tü. 1500 gramın altındaki bebeklerin ortalama doğum ağırlığı ve gebelik haftası sırasıyla 2007 yılında 1027±308 gram (min-maks: 400-1470 gr), 28.3±3.8 hafta (min-maks: 22-36 hf); 2008 yılında 998±309 gram (min-maks :400-1490 gr), 28.4±3.4 haftaydı (min-maks:22-36 hf). İki yılda 1500 gramın altında mortalite oranımız % 50 idi. ÇDDA'lı bebeklerin 2007 de % 65'ine, 2008 de % 69.4'üne solunum desteği verilmiştir. Sonuçlar içinde; prematürelerde iki yıl boyunca bronkopulmoner displazi, prematüre retinopatisi, intraventriküler kanama, nozokomiyal sepsis, nekrotizan enterokolit, respiratuvar distres sendromunun yüzdeleri sırasıyla % 1.66, % 4.6, % 1.9, % 10.8, % 1.2, % 16.3 olarak bulunmuştur.Sonuç: Hastanemizde perinatal mortalite hızı giderek azalmaktadır. Neonatal ölümlerin büyük kısmının prematüre doğumun komplikasyonlarına bağlı olduğu görülmektedir. Neonatolojideki bilimsel ve teknolojik gelişmeler prematüre ve çok düşük doğum ağırlıklı bebeklerde sağkalım oranlarını artırıken, uzun süreli morbiditelerin sıklığını da arttırmıştır. Bu nedenle prematüre doğumların önlenmesi için gebelere yeterli antenatal bakımın sağlanması doğumların uygun koşullarda yapılması ve doğum sonrasında yeterli bakımın verilmesi neonatal mortalite oranlarını önemli ölçüde azaltacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Our purpose was to determine mortality and morbidity rates and selected outcome variables for infants especially weighing less than 1500 grams, who were admitted to the neonatal intensive care unit of our hospital from January 2007 to December 2008 and to determine the perinatal mortality rate of our hospital in 2008.Material and Methods: We evaluated infants who were admitted to the neonatal intensive care unit of our hospital from January 2007 to December 2008 and newborns who were born alive or dead with a birth weight of more than 500 grams and a gestational age over 22 weeks between January 2008 and December 2008 in our hospital.Results: In 2008, 3019 babies were born alive or dead with a birth weight of more than 500 grams and a gestational age over 22 weeks. Of these, 49 babies died in the perinatal period. Perinatal mortality rate was 36.7 ?, stillbirth rate was 20.5 ?, early neonatal mortality rate was 16.5 ?. The causes of deaths according to a modified Wigglesworth classification were stillbirths, congenital malformations and prematurity and its complications, respectively.The percent of VLBW admissions to the our NICU was 14.3 % in 2007 and 17.4 % in 2008. The mean birth weight and gestational age of the infants were 1027±308 grams (min-max: 400-1470 gr), 28.3±3.8 weeks (min-max: 22-36 weeks) in 2007, 998±309 grams (min-max :400-1490 gr), 28.4±3.4 weeks (min-max:22-36 weeks) in 2008, respectively. Overall survival rate was 50 % during two years. Respiratory support were given to 65 % and 69.4 % VLBW newborns, in 2007 and 2008, respectively. Among selected outcomes, bronchopulmonary dysplasia, retinopathy of prematurity (ROP), severe intraventricular hemorrhage (IVH), nosocomial infection, necrotizing enterocolitis (NEC), respiratory distress syndrome (RDS) were encountered in 1.66 %, 4.6 %, 1.9 %, 10.8 %, 1.2 %, 16.3 % of the premature infants during two years, respectively.Conclusion: In our hospital, perinatal mortality rate has been declining in recent years. As a result the majority of neonatal deaths were due to complications of premature labor. Scientific and technological advances in Neonatology have led to increased rates of survival and long term morbidities in very low birth weight infants. Prevention of premature labor, sufficient antenatal maternal care and establishment of good delivery conditions to decrease neonatal infections and medical care after delivery could help to decrease neonatal mortality rates.