ICSI- ET sikluslarında endometriuma lokal hasar amacıyla uygulanan biyopsinin implantasyon,gebelik ve canlı doğum oranlarına etkisinin araştırılması
To explore the effect of local injury to the endometrium for implantation, pregnancy and live birth rates in ICSI ?ET cycles with recurrent implantation failure
  1. Tez No: 248835
  2. Yazar: ZEYNEP HAFİZA ÖZTÜRK İNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN GÖRKEMLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrium, lokal hasar, implantasyon, gebelik, in vitro fertilizasyon, Endometrium, local injury, implantation, pregnancy, in vitro fertilization
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Tekrarlayan implantasyon başarısızlığı olan ICSI-ET (intrasitoplazmik sperm injeksiyonu-embriyo transferi) sikluslarında endometriuma uygulanan lokal hasarın implantasyon, klinik gebelik ve canlı doğum oranlarına olan etkisini araştırmak.Çalışma Dizaynı: Prospektif çalışmaÇalışma Yeri: Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi, Tardımcı Üreme Teknikleri ÜnitesiGereç-Yöntem: İnfertilite nedeniyle başvuran ve ICSI-ET yapılması kararlaştırılan, uzun protokol (GnRH analoğu; rFSH+HMG) yöntemiyle KOH uygulanacak, tekrarlayan implantasyon başarısızlığı olan toplam 100 hasta seçildi. Aralarından randomize olarak seçilen 50 hastaya KOH siklusundan önce tekrarlanan endometrial biyopsi uygulandı.Sonuç: Hastaların yaş ortalaması, indüksiyon gün süresi, kullanılan toplam gonadotropin dozları, hCG günü E 2 değerleri ve endometrium kalınlıkları, siklus başına toplam MII evresindeki oosit sayıları, transfere uygun kalitedeki total embriyo sayıları, transfer günleri ve transfer edilen embriyo sayıları iki grupta da benzerdi. Benzer sayıda embriyo transferleri ile (çalışma ve kontrol gruplarında sırasıyla 138 ve 141) implantasyon oranları (% 34.67'e karşı % 30.8, p > 0.05), klinik gebelik oranları (% 60'e karşı % 34, p= 0.009) ve ET başına canlı doğum oranları (% 44'e karşı % 24, p =0.03) çalışma grubunda kontrol grubuna göre daha yüksek bulunmuştur.Tartışma: Bu sonuçlar IVF tedavisi öncesinde endometriuma uygulanan lokal hasarın embriyo implantasyon, klinik gebelik ve canlı doğum oranlarını artırdığını desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: To explore the effect of local injury to the endometrium for implantation pregnancy and live birth rates in ICSI ?ET cycles with recurrent implantation failureStudy Design: Prospective study.Setting: A clinical assisted reproductive center of Selçuk University Meram Medical Faculty Hospital.Patient(s): A group of 100 patients, who failed to conceive during one or more cycles of IVF and embryo transfer (ET), treated with a long protocol for controlled ovarian hyperstimulation.Intervention(s): The IVF treatment and ET were preceded by repeated endometrial biopsies, in a randomly selected 50 of a total of 100 patients.Main Outcome Measure(s): Outcome of IVF-ET treatments.Result(s): Age of the patients, days of stimulation, total dose of gonadothropins, E2 concentrations and endometrial thickness on hCG day, total MII stage oocytes, the total number of high quality embryos for transfer, the day of transfer and the number of embryos transfered were similar for both groups. Transfer of a similar number of embryos (138 and 141 in the experimental and control patients, respectively) resulted in rates of implantation (34.67 % vs. 30.88 %, p> 0.05), clinical pregnancy (60 % vs. 34 %, p=0.009), and live births per ET (44 % vs. 24 %, p =0.03), that were higher in the experimental group as compared to controls.Conclusion (s): These results suggest that IVF treatment that is preceded by local injury to the endometrium improved the rates of embryo implantation, clinical pregnancy, and live births in ART.