Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye'de bilişim suçlarının ceza hukukundaki uygulamaları
Information crimes practices in criminal law of European Union and Turkey
- Tez No: 249146
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT OLCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Bilişim, Veri, Program, Siber Suç Kavramı, Bilişim Suçu, Information Technologies, Data, Program, Cyber Crime Concept, Information Technologies Crime
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Yirminci yüzyılda bilişim ve sanayi devrimiyle beraber bilgisayarın hayatımıza girmesiyle bilişim sistemleri günlük hayatımızda geniş yer tutmuştur. İnsanlığa bir çok yarar ve iyilik sağlamakla beraber insanlığın zararına da kullanılmasıyla takip edilmesi ve önlenmesi zor sonuçlara sebebiyet vermektedir.Çalışmamızın amacı bilişim suçlarıyla ilgili mücadelede devletlerin yapmış olduğu mevzuatın irdelenmesidir. Çalışmamızın ilk başında genel olarak bilişim ile ilgili temel bilgiler, bilişim suçlarının tarihi gelişimi, bilişim suçlarının tasnifi ve bilişim suçlarının yapısı incelenmiştir.Çalışmamızda uluslararası alanda ve karşılaştırmalı hukukta bilişim suçları konusu ele alınmış, Avrupa Siber Suç Sözleşmesi işlenmiş, Türk Ceza Kanununu, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile Elektronik İmza Kanununda düzenlenen kanun hükümleri ele alınmış, karşılaştırılıp tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Computers having become a part of our lives further to industrial revolution, Information Technologies systems have become an important aspect of our lives. Although they provide many benefits and to humanity, they also cause many problems, which are hard to prevent, due to malevolent use by humans.Purpose of this study is to scrutinize the legislation created by states in order to cope with information technologies crimes. Basic information on information technologies, historical development of information technologies crimes, classification of information technologies crimes, and structure of information technologies crimes are addressed at the beginning of our study.We discussed information technologies in international field and in comparative law in our study, European Cyber Crimes Treaty was discussed, and Turkish Criminal Code, Intellectual and Industrial Properties Code, and Electronic Signature Code were discussed and compared.