Okulöncesi dönem 4-6 yaş arası çocuklarda aileden kaynaklanan beslenme bozukluklarının incelenmesi
The analysis of the nutritional disorders of the children aged between 4 and 6 in the preschool period due to their families
  1. Tez No: 249903
  2. Yazar: SAKİNE KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURHAN ÜNÜSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: preschool education, family, nutritional disorders, 4?6 aged children
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Araştırma, 4-6 yaş okulöncesi kuruma devam eden 183 çocuk ve aileleri üzerinde yapılmıştır. Araştırmada, anket formu kullanılmıştır. 29 sorudan oluşan anket formu, ailelerin beslenme alışkanlıklarını, çocuklarını beslerken gösterdikleri tutum ve davranışları saptamak amacıyla aileler tarafından doldurulmuştur. 29 sorudan oluşan anket formu, çocukların beslenme alışkanlıklarını belirlemek amacıyla aileler tarafından doldurulmuştur. Sonuçların istatistik değerlendirilmesinde t-testi kullanılmıştır.Elde edilen sonuçlara göre, aileler çocuklarına tokluk durumlarında yemek yedirdiklerinden, çocuklar da tokluk durumlarında yemek yemektedirler. Aileler, çocuklara servis edilen yemeği sevmediği durumlarda yemesi için başka bir yiyecek hazırlamakta, çocuklarda bu durumu davranış haline getirmektedirler. Aileler günlük tüketilmesi gereken besin gruplarından yeterli miktarda tüketmemekte, ailelerin bu beslenme alışkanlığı çocukların besin guruplarından yetersiz miktarda tüketmesine neden olmaktadır. Aileler, evlerinde abur-cubur ve şekerleme türü ürünler bulundurmakta, bu durum çocukların da bu yiyecekleri sık tüketmesine neden olmaktadır. Ailelerin bu beslenme tutumları, çocuklarda yanlış beslenme alışkanlığına, dolayısıyla çocuklarda beslenme bozukluğuna yol açmaktadır.Anahtar Kelimeler; okulöncesi eğitim, aile, beslenme bozukluğu, 4-6 yaş grubu
Özet (Çeviri)
This research has been carried out on 183 children aged between 4 and 6 at a nursery school and their families. Questionnaire form has been used in the study. Questionnaire consisting of 29 questions has been filled in by the families in order to determine eating habits of the families, their attitudes and behaviour while nourishing their children. T-test has been used in the statiscal evaluation of the results.According to the results, the parents nourish their children when they aren?t hungry; so the children have to eat when they are full up. If the children dislike the meal which is served and object to eating, the parents prepare other meals. Thereby the children start manipulating this situation and it turns out to be their habits. The families don?t consume sufficient amount of required nourishment groups daily and this eating habit of the families causes insufficient nourishment of the children. Besides, the families have junk foods and confectionary type products (candies, chocolate etc.) at their homes and the children often consume these kinds of products. These nourishment attitudes of the families cause wrong eating habits and nutritional disorders.