Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nda şirketler topluluğunda hâkimiyetin hukuka aykırı kullanılmasından doğan sorumluluk
The liability arising from abuse of control in corporate groups regarding draft Turkish Commercial Code
- Tez No: 250045
- Danışmanlar: PROF. DR. SABİH ARKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Corporate Law, Draft Turkish Commercial Code, Corporate Groups, Parent Company, Subsidiary, Control, Liability
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Ticaret Hukuku) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Yürürlükte bulunan 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda şirketler topluluğuna ilişkin sistematik bir düzenleme yer almamaktadır. Öte yandan, şirketler topluluğu yapılanmalarının günümüz iktisadî hayatında oldukça yaygın olduğu da yadsınamaz bir gerçektir. İşte sözü edilen iktisadî gerçeklik gözönüne alınarak 9.11.2005 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sevk edilen Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nda şirketler topluluğuna ilişkin sistematik düzenlemelere yer verilmiştir.Tezimizin konusunu, Tasarı'nın 202-206. maddelerinde düzenlenmiş bulunan şirketler topluluğunda, hâkimiyetin hukuka aykırı kullanılmasından dolayı hâkim şirketin sorumluluğu oluşturmaktadır. Konu üç bölümde incelenecektir. Buna göre, Birinci Bölüm'de genel olarak şirketler topluluğu kavramı ve bu kavramın diğer benzer kavramlardan farkına değinilecektir. İkinci Bölüm'de ise, şirketler topluluğunun unsurlarına ilişkin açıklamalara yer verilecektir. Son olarak Üçüncü Bölüm'de, şirketler topluluğunda sorumluluk konusunda diğer hukuk sistemlerindeki düzenlemeler ile Tasarı'nın hükümleri incelenecektir.
Özet (Çeviri)
In Turkish Commercial Code numbered 6762, there is not any systematical regulation regarding corporate groups. On the other hand, corporate group structures are very common in economic practices. Considering this economic reality, in the Draft Turkish Comercial Code, which was submitted Turkish Grand National Assembly in 9.11.2005, corporate groups were regulated in a systematical way.The subject of our thesis is the provisions of the Draft?s articles 202-206, which are regulating the liability of parent company in corporate groups. Thesis consists of three parts. In the First Part, the general notion of corporate groups is examined. The Second Part contains information regarding the elements of corporate groups. Last but not least, in the Third Part with regulations in other law systems, the Draft?s provisions regarding the liability of parent company is discussed.