Türk sinema tarihyazımı: Nijat Özön
Turkish cinema historiography: Nijat Özön
- Tez No: 250325
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEJAT ULUSAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Nijat Özön, Batı Tarihyazımı, Sinema Tarihyazımı, Türk Sineması Tarihyazımı, Nijat Özön, Historiography, West Historiography, Cinema Historiography, Turkish Cinema Historiography
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Bu tez, Türk sinema tarihçisi Nijat Özön üzerinden Türk sinema tarihyazımın problematikli yanlarını tartışmayı amaçlamıştır. Bu amaç doğrultusunda bu çalışma, Batı'da tarihyazımı türleri, sinema tarihyazımındaki farklı yaklaşımları, Türk tarihyazımı ve Türk sinemasında Nijat Özön'den önce, Özön ve Özön'den sonra yapılan çalışmaları göz önünde bulundurmaktadır. İlk bölümde, Batı tarihyazımının ondokuzuncu ve yirminci yüzyılda aldığı yol ile farklı tarihyazımı yaklaşamları incelenmiştir. Daha sonra sinema tarihyazımındaki farklı yaklaşımlar değerlendirilmiştir. Hem Batı tarihyazımı hem de sinema tarihyazımı üzerine yapılan bu tartışmaların bir arada ele alınılmasının nedeni, sinema tarihyazımı tartışmalarının genel anlamda tarihyazımı üzerine yapılan tartışmalardan bağımsız olmamasıdır. İkinci bölümde, Türk tarihyazımı ve Türk sinema tarihi çalışmaları ele alınmıştır. Türk tarihyazımı anlayışının genel karakteristiği ortaya konularak, Türk sinema tarihyazımına nasıl yansıdığı gösterilmeye çalışmıştır. Son bölümde, Nijat Özön'ün Türk sineması tarihinini nasıl ele aldığı ve problematikli yanları ilk iki bölümdeki tartışmalar nazar-ı dikkate alarak değerlendirilmiştir.Sonuç olarak, Nijat Özön'ün çalışmalarının genel özellikleri ve sorunlu yanlarının analizi göz önüne alınarak, Türk sineması tarihyazımı tam anlamıyla tartışılır ve anlaşılır kılınılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to discuss the historiography of Turkish cinema with its problematical sides concerning the Turkish cinema historiographer, Nijat Özön. With respect to this aim, this study considers the west historiography species, the different attitudes towards the cinema historiography, the conducted studies in Turkish historiography and in Turkish cinema before, during and after Nijat Özön. In the first part, the general outlook of the west historiography in 19th and 20 th centuries and the varied historiography are analyzed. After then, the varied attitudes towards cinema historiography are also analyzed. The reason why these discussions on both the west historiography and the cinema historiography take into consideration together is that the discussions on the cinema historiography are not generally independent from the historiography discussions. In the second part, Turkish historiography and Turkish cinema history is considered. By revealing the general characteristics of Turkish historiography?s comprehension, it is tried to show how this comprehension reflexes to the historiography of Turkish cinema. In the final part, in what way, the historiography of Turkish cinema conducted by Nijat Özön and its problematical sides concerning the issues in the first and second parts are taken into consideration.As a result, the historiography of Turkish cinema is properly tired to be arguable and understandable in the matter of analyzing the general characteristics and problematical sides of Nijat Özön?s studies.