Doktor kontrolünde olan veya olmayan menopoz dönemindeki kadınların yaşam kaliteleri,depresyon ve anksiyete düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The analysis of the relationship between quality of life, anxiety and depression among who are or are not under going
  1. Tez No: 250358
  2. Yazar: AHU ÖZMEL ÇIKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜCELLA ULUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Menopoz, anksiyete, depresyon, yaşam kalitesi
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, menopozdaki kadınların yaşam kalitesi,depresyon ve anksiyete düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesidir.Yöntem: Araştırmanın evrenini, İstanbul'daki kadınlar oluşturmaktadır. Örneklemini ise, Anadolu yakası Kadıköy ve Maltepe bölgelerinde ikamet eden son beş yıl içerisinde menopoza giren doktor kontrolünde olan ve olmayan 61 kadın oluşturmaktadır. Menopoz başlangıcından 10 yıl geçmiş kadınlar post menopoz döneminde kabul edilmiştir. Katılımcılara kişisel bilgi formu başta olmak üzere Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği ve Yaşam Kalitesi Ölçeği kısa formu sırasıyla verilmiştir. Depresyon, anksiyete ve yaşam kalitesi düzeyleri arasındaki ilişki Pearson korelasyon analizi yapılarak belirlenmiştir. Pearson korelasyon analizinin seçilme sebebi değişkenlerin normal dağılım gösteriyor olmasıdır.Bulgular: Katılımcıların Yaşam Kalitesi Ölçeği alt testlerinden almış oldukları puanlar ile anksiyete ve depresyon puanları arasındaki ilişki incelenmiştir. Kadınların anksiyete düzeyleri ile yaşam kalitesinin tüm alt alanlarının arasında negatif anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Depresyon düzeylerinin çevresel alan dışında tüm alanlar ile arasında negatif anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır.Sonuç: Menopoz döneminde doktor kontrolünde olan veya olmayan kadınların anksiyete, depresyon ve yaşam kalitesi düzeyleri arasında bir ilişki vardır. Anksiyete ve depresyon düzeylerinde görülen yükseliş yaşam kalitesinde düşüşü beraberinde getirmektedir.
Özet (Çeviri)
Summary:Objective: The aim of this dissertation is to determine how levels in quality of life in women experiencing the menopause are related to levels of depression and anxiety.Method: The habitat of this research is women in Istanbul. The sampling of it consists of 61 women who live on the Anatolian side Kadikoy and Maltepe, who have entered the menopause state and are either receiving regular treatment or not. Women who have entered the menopause state 10 years ago have been accepted as in the post menopause state. All the attendees have been given a personal information form and have been applied the Beck depression measure, Beck anxiety measure and the short version of quality of life measure.Findings: The relation between the points which the attendees have gained in the quality of life testing and the anxiety and depression testing have been examined. The state of a negative relation has been seen between the anxiety levels of women and all sub-levels in quality of life. Also a negative relation has been seen between the depression levels and all other sectors apart from the environment sector. The relation between depression anxiety and quality of life has been determined by using Pearson correlation analysis. The reason behind using this analysis is that the variables display a normal distribution.Conclusion: There is a relation between levels of depression, anxiety and quality of life amongst women in menopause receiving regular treatment or not. The rise seen in anxiety and depression levels brings with it the decline of quality of life.Key Terms: Menopause, Anxiety, Depression, Quality of life