Lise öğrencilerinin mükemmeliyetçilik düzeyleri ile kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of the relationship between levels of perfectionism and levels of anxiety in high school students
- Tez No: 250421
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Mükemmeliyetçilik, Kaygı, Durumluk Kaygı, Sürekli Kaygı, Akademik Başarı, Perfectionism, Anxiety, State Anxiety, Trait Anxiety, Academic Success
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, lise seviyesinde olan öğrencilerin mükemmeliyetçilik düzeyleri ile kaygı düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını tespit etmektir. Lise öğrencilerinin sahip oldukları mükemmeliyetçilik düzeyleri ile sahip oldukları kaygı düzeyleri, cinsiyet, sınıf, aile yapıları (anne-babanın medeni hali, eğitim düzeyi, sosyo-ekonomik statüleri) ve akademik başarı düzeyleri açısından ayrıntılı olarak incelenmiştir.Araştırmanın evrenini, İstanbul İli Anadolu Yakası'ndaki ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören lise öğrencilerinin tümü oluşturmaktadır. Örneklem ise İstanbul İli Anadolu Yakası'nı temsil edebilecek nitelikte oldukları varsayılan Kadıköy, Ümraniye ve Maltepe ilçeleri ortaöğretim kurumlarında öğretim gören, toplam 596 öğrenciden meydana gelmektedir. Bu araştırmada, araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu'na ek olarak Oral tarafından Türkçeye uyarlanmış olan Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği ve Öner ile LeCompte tarafından Türkçeye uyarlanmış olan Süreksiz Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanteri kullanılmıştır.Üç bölümden oluşan anketten elde edilen verilerin istatistiksel incelenmesi SPSS 15.0 paket programı ile yapılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde frekans ve yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi ile post-hoc Scheffe testi ve Pearson Çarpım Moment Korelasyonu teknikleri kullanılmıştır.Araştırmanın sonucunda, erkek öğrencilerin sosyal çevreden yönlendirilen mükemmeliyetçilik düzeylerinin kız öğrencilere oranla daha yüksek olduğu bulunmuştur. Kız öğrencilerin ise kendiliğinden yönlendirilen mükemmeliyetçilik düzeylerinin erkeklere oranla daha yüksek olduğu görülmüştür. Sınıflar açısından ise, öğrencilerin üst sınıflara doğru ilerledikçe kendinden yön verilen, diğerine dayanarak yön verilen ve sosyal olarak belirlenmiş mükemmeliyetçilik düzeylerinde bir artış olduğu bulunmuştur. Anne-baba eğitim düzeyi düşük olan öğrencilerin sosyal olarak belirlenmiş mükemmeliyetçilik düzeyleri, anne-baba eğitim düzeyi yüksek olan öğrencilere oranla daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca babalarının eğitim düzeyi düşük olan öğrencilerin, kendiliğinden yön verilen mükemmeliyetçilik düzeylerinin yüksek olduğu bulunmuştur. Anne-baba eğitim durumu ile paralel olarak, düşük sosyo-ekonomik düzeye sahip olan öğrencilerin, kendiliğinden yön verilen ile sosyal olarak belirlenmiş mükemmeliyetçilik düzeylerinin diğerine dayanarak yön verilen mükemmeliyetçilik düzeylerine göre yüksek olduğu bulunmuştur.Mükemmeliyetçilik düzeyi ve akademik başarı arasındaki ilişkiye dair olan hipotezin de araştırmanın doğrultusunda doğrulandığını görülmüştür. Kendiliğinden yön verilen mükemmeliyetçilik düzeyi ve sosyal olarak belirlenmiş mükemmeliyetçik düzeyi yüksek olan öğrencilerin okuldaki akademik başarılarının da yüksek olduğu, öte yandan, diğerine dayanarak yön verilen mükemmeliyetçilik düzeyi yüksek olan öğrencilerin akademik başarılarının düşük olduğu yani negatif bir korelasyon olduğu sonucuna varılmıştır.Sürekli kaygı düzeyinde ise kız öğrencilerin kaygı düzeyleri ile erkek öğrencilerin kaygı düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunmaktadır. Buna ek olarak, kız öğrencilerin kaygı düzeylerinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Boşanmış anne-babaya sahip lise öğrencilerinin durumluluk kaygı düzeylerinin daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Ancak, sürekli kaygı düzeyi seviyesinde anlamlı bir fark bulunamamıştır. Anne-baba eğitim düzeyi düşük olan öğrencilerin, sürekli kaygı düzeylerinin anne-baba eğitim düzeyi yüksek olan öğrencilere oranla daha yüksek olduğu görülmektedir. Durumluluk kaygı düzeyi açısından herhangi anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sosyo-ekonomik açıdan yapılan incelemede, düşük gelire sahip olan lise öğrencilerinin sürekli kaygı düzeylerinin diğer gelir düzeylerindeki öğrencilere göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Durumluluk ve sürekli kaygı düzeyi ile akademik başarı arasında pozitif bir ilişki olduğu, yüksek durumluk ve sürekli kaygı düzeyindeki öğrencilerin akademik başarılarının da yüksek olduğu görülmüştür.Son olarak, mükemmeliyetçilik düzeyleri ile kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesinde, kendiliğinden yön verilen mükemmeliyetçilik ile durumluluk ve sürekli kaygı düzeyleri arasında pozitif korelasyon bulunmuştur. Bu durumda kendiliğinden yön verilen mükemmeliyetçilik düzeyi yüksek olan öğrencilerin kaygı düzeylerin de yüksek düzeyde olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate whether or not there is a significant relationship between students? level of perfectionism and level of anxiety. The students? level of perfectionism and anxiety are investigated upon their gender, educational level, family structure (parents? marital status, educational level, socio-economical status, and academic success).The sample of the study is consisting of high school students who are attending to schools in Istanbul?s Anatolian side. The participants are consisting of 596 students who are attending to schools in Kadıkoy, Umraniye and Maltepe which are considered to be representative of Istanbul?s Anatolian side. In this study, personal information form that is developed by the researcher herself, Oral?s Turkish interpretation of Multidimensional Perfectionism Scale and Öner and LeCompte?s State-Trait Anxiety Inventory are given to the participants.The statistical analysis of the survey that is consisting of 3 parts is conducted by SPSS 15.0 package program. The analyses of the data has been conducted by frequency and percentage, arithmetic mean and standard deviation, independent groups t-test, one-way variant analyses, post-hoc Sheffe test and Pearson Product-Moment Correlation Coefficient techniques.The results of the study reveal that male students? level of socially-prescribed perfectionism is higher compared to female students. On the other hand it was found that female students? self-oriented perfectionism levels are higher compared to male students.The hypothesis regarding the relationship between level of perfectionism and academic success is verified through this research. That who?s level of self-oriented perfectionism and socially prescribed perfectionism is high; their level of academic achievement is also found to be high. On the other hand those whose level of perfectionism is high on other-oriented have a lower academic success, meaning there is a negative correlation. Investigation that was conducted to find the relationship between educational levels and perfectionism revealed that as students move to higher educational levels their other-oriented and socially prescribed perfectionism levels increase. Also, those whose parents? have higher levels of education are found to be higher compared to those whose parents? educational levels are low. A negative correlation was found between students? level of self-oriented perfectionism and their fathers? educational level. Parallel to parents? educational levels, a negative correlation was found between low socio-economic status and self-oriented and socially prescribed perfectionism. Students who have lower socio-economic status have higher levels of self-oriented and socially prescribed perfectionism compared to other-oriented perfectionism.A significant difference has been found between female students? anxiety level and male students? anxiety level on the basis of trait anxiety. At the same time female students? anxiety level has been found to be significantly higher. Students? whose parents are divorced are found to have higher state anxiety, but no significant relation was found regarding trait-anxiety. Parents? educational levels also revealed significant differences among anxiety levels. Having parents? who have lower educational levels, showed higher levels of trait-anxiety compared to students with higher parental educational levels. No significant difference was found for state-anxiety. Socio-economic status based investigation showed that having low socio-economic status has a significant relationship with trait-anxiety compared to other levels of socio-economic status. A positive correlation has been found between trait and state anxiety and academic success and higher levels of state-trait anxiety is positively correlated with higher academic achievement.Lastly, a positive correlation was found between perfectionism levels and anxiety levels and self-oriented perfectionism and state-trait anxiety. By this result it can be concluded that those who have higher levels of self-oriented perfectionism have higher levels of anxiety levels.