Teknolojik koşulların modaya olan etkileri
The effects of technology conditions on fashion
  1. Tez No: 250966
  2. Yazar: GÜNE DİLEK TURGUT
  3. Danışmanlar: PROF. DİLEK ALPAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: moda, teknoloji, Sanayi Devrimi, yenilik, akıllı tekstil, Fashion, technology, Industrial Revolution, innovation, smart textile
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu tezde teknolojik koşulların modaya olan etkilerini araştırırken Endüstri Devrimiyle hız kazanan tekstil sanayindeki gelişmeler ve bu gelişmelerin modaya nasıl yansıdığı hakkında iyi bir kaynak oluşturması amaçlanmıştır.İkinci bölümde Endüstri Devrimi döneminde yapılan buluşlar açıklanmış, Endüstri Devriminin yol açtığı sorunlar neticesinde çıkan Dünya Savaşlarından bahsedilmiştir. Dünya Savaşları süresince modanın durumu ve savaşlar sürerken teknolojinin modaya yansımaları ele alınmıştır.Çalışmanın üçüncü bölümünde, savaşların sonrasında modayı tetikleyen tüketim olgusu ele alınmış, moda ile birlikte medya ve reklâm, modanın ayrılmaz parçası olan moda dergileri ve yeniliklerle tüketicileri en kısa sürede buluşturan moda fuarları incelenmiştir.Çalışmanın dördüncü bölümünde ise 1960'lardan günümüze moda ve teknoloji ilişkisi ele alınmıştır. Savaşlardan yorgun çıkan dünya ancak 1950'li yılların sonları ile 60'ların başlarında teknolojik alanda bulmuş olduğu yenilikleri modaya uygulamaya başlamıştır. Savaşmak için kullanılan teknoloji savaşların sona ermesi ile diğer alanlara kaymış böylece yenilikler moda alanına da yansımaya başlamıştır. 10 yıllık periyotlar halinde ünlü moda tasarımcılarının teknolojiyi tasarımlarında nasıl kullandıklarına dair örnekler verilmiştir. Akıllı tekstillerin ilk olarak askeri, uzay ve spor giysilerinde denendiği, sonrasında günlük giysilerde de kullanıldığı örneklerle açıklanmıştır. Tasarımcıların deneysel çalışmalarından örnekler verilerek deneysel tasarımların belki de bir gün hayat kurtaracağı ve hayatı daha güzel yaşamamızı sağlayacağı düşünülmüştür. Gelişen teknoloji ile birlikte leke tutmayan, buruşmayan, renk değiştirebilen, soğuk ve sıcağa göre vücut ısısını dengeleyen akıllı tekstiller sayesinde ileri teknolojinin kullanılmasıyla hayatımızdaki konfor ve rahatlığın artacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, researching the effects of technological conditions on fashion, increasing developments on textile industry by industry revolution and it was aimed to be a good source to explain the reflection of these developments on the fashion.In the second section, the inventions during Industry Revolution period are explained, and mentioned about the World Wars took place because of the results of the problems caused by industry revolution. The situation of fashion during war and technology reflecting on fashion are explained.In the third section of this study, consumption facts taking place after the wars that trigger fashion are discussed. Fashion exhibitions are searched which provide people to meet the innovations in fashion and fashion magazines that are inseperable part of fashion.In the fourth part of the study, the relations between fashion and technology since 1960?s are took place. The world became drawn because of the wars and however started to put in the practice of the innovations of technology on fashion, come out at the end of 1950?s and in the beginning of 1960?s. The technology used for wars was started to be used on various fields when the wars were ended;also innovations reflected on fashion. There are examples showing in 10 years periods, how famous fashion designers used the technology on their designs. There are examples explaining that the smart textiles were firstly tested on military, space and sporting clothes, then started to be used on daily clothes. There are examples on experimental studies of designers which probably save lifes in future, provide us to live better. It?s resulted that the comfort in our lifes will increase by using developing technology and smart textile having the features not stain,not wrinkle, changing colours, sensitive to heat and body temperature.