Ayçiçeği yağı rafinasyon atığından doymamış polieter sentezi ve stirenle kopolimerlerinin karakterizasyonu
Synthesis of unsaturated polyether from refining waste of sunflower oil and characterization of copolymers with styrene
  1. Tez No: 251414
  2. Yazar: AYŞE AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLNARE AHMETLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: fatty asit, polieter, halka açılması polimerizasyonu, fatty acid, polyether, ring opening polymerization
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tez çalışmasında ayçiçeği yağı rafinasyon atığı fatty asidin glisidilmetakrilat ilereaksiyonundan fatty asidin glisit esteri sentezlenerek propilen oksitle kopolimerizasyonuve elde edilen doymamış ester gruplu poli(eter-ester)in özellikleri incelenmiştir.Çalışmada propilen oksidin (PO) glisit esteri (FAGE) ile BF3.O(C2H5)2katalizörlüğünde katyonik halka açılması polimerizasyon tekniği ile reaksiyonugerçekleştirilmiştir. Polimerleşme reaksiyonu için en uygun şart araştırılmış, bu amaçladeneyler, 0°C'da farklı mol oranı ve sürede incelenmiştir. İnceleme sonucu en uygunreaksiyon şartı FAGE:PO mol oranı için 1:1, girdilere göre katalizör miktarı %1 ve 5 saatsüre olarak belirlenmiş ve % 84 verim ile poli(eter-ester) elde edilmiştir. Elde edilenpoli(eter-ester)in yapısı FTIR ve 1H NMR spektroskopisi yöntemi ile aydınlatılmış, stirenile kompozitleri oluşturularak çapraz bağlı poli(eter-ester) reçinelerinin sertlik analizleri,ultrases tayini ve ayrıca TGA ve DSC analizleri yapılmıştır. Sentezlenen polieter, epoksireçinede modifikatör olarak da kullanılmış, reçine özelliklerine etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the present study, the properties of polyether containing unsaturated ester groups,obtained from the copolymerization of propylene oxide with glycidyl ester of fatty acid(FAGE) in the presence of cationic catalyst, were investigated.Propylene oxide (PO) reacted with glycidyl ester (FAGE) by cationic ring openingpolymerization in the presence of BF3.O(C2O5)2. The best conditions were investigated forpolymerization. Therefore, different mole ratios and reaction time were performedseparately. The best yield, 84 %, were obtained at 0oC using mol ratios of FAGE:PO (1:1),catalyst 1%, for 5 hours. The structures of the obtained polyether were confirmed by FTIRand 1H NMR spectroscopy. The polyether composite materials was obtained with styreneand strength analyses, ultrasound speed measurements, TGA and DSC analyses ofcrosslinked polyether resins was performed. Synthesized polyether was used asmodificator in epoxy resin too and investigated its effect to epoxy resin properties.