Güneydoğu Anadolu bölgesinden toplanan buton yoncasının (Medicago orbicularis) morfolojik özellikleri ve moleküler karakterizasyonu
Determination of molecular characterizaction, with morphological taits and adaptations of button medic (Medicago orbicularis) collected from Southeastern Turkey
  1. Tez No: 252758
  2. Yazar: SAADET ALINCA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. İSMAİL GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Buton yoncası, Medicago orbicularis, DNA, ISSR, morfolojik özellikler, Button medic, Medicago orbicularis, DNA, ISSR, morphological traits
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Bu araştırma, farklı buton yonca genotiplerinin morfolojik özellikleri ve adaptasyonları ileDNA işaretleyicileri kullanılarak ISSR yöntemiyle moleküler karakterizasyonunun saptanmasıamacıyla yürütülmüştür.Buton yoncası; Akdeniz bölgesi orjinli tek yıllık serin mevsim bir baklagildir. Tek yıllıkyonca türlerinin şimdiye kadar ülkemizde mera ve yembitkileri alanları için bir çeşidi ortayakonulamamıştır.Denemede vejetatif gözlemler bitkilerin % 50 çiçeklenme döneminde, generatif özelliklerfizyolojik dönemde alınmıştır. Moleküler farklılıklar 14 adet ISSR primeri kullanılarak saptanmıştır.Güneydoğu Anadolu Bölgesinin 17 farklı ekolojik ve coğrafik kısımlarından toplanan butonyoncasının (Medicago orbicularis) genetic yapısı ve çeşitliliği; Çukurova Üniversitesi Ziraat FakültesiBiyoteknoloji Laboratuarında ISSR (Inter Simple Sequence Repeats) yöntemi ile analiz edilmiştir.Jackard benzerlik katsayısı 17 buton yonca genotipinde 0,63 ile 1.00 arasında değişmiş olup, ortalama0.70 olarak bulunmuştur. A ve B olmak üzere iki ana grup oluşmuştur. A grubu kendi içinde ilk önceikiye ayrılmıştır. A1 grubunun grubunda Kulp, Diyarbakır, eğil-1, Eğil-2, idil ve Ovabağ yeralmıştır.İkiye bölünün A2 grubunun bir grubunda Silvan, Hilvan, Adıyaman, Derik, Malabadi veerdurağı yer alırken diğer grubunda Gaziantep, Çermik, Ergani ve Palanlı yer almıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate morphological traits of button medic genotypes anddetermine their molecular characterization by the using of ISSR methods.Button medic is a cool-season annual legume that originated in the Mediterranean region andhas become naturalized throughout most of Turkey. Annual Medicago spp, have not beenrecommended as a pasture and forage varieties for our country.Vegetative traits will be assessment at % 50 anthesis period; however generative trait wasmeasured at physiologically period. Molecular diversity was studied by using 14 of ISSR primers.To assess the genetic diversity and the genetic structure of wild button medic (Medicagoorbicularis) of Southeastern Anatolian Region, some genotypes collected from fifteen ecologicallyand geographically different locations was analyzed by means of ISSR (Inter Simple SequenceRepeats) at Cukurova University, Agricultural Faculty, Biotechnology Laboratory. According to theJaccard?s similarity index, similarity between genotypes ranged from a minimum of 0,63 to amaximum of 1, the average being 0.70. In the dendogram obtained from similarity index data plants of17 genotypes formed two main groups, as A and B. Group A was divided two (A1 and A2) subgroups.Kulp, Diyarbakır, Eğil-1, Eğil-2, idil ve Ovabağ fell in to sub-group of A1. At dividing A2group, one groups was Silvan, Hilvan, Adıyaman, Derik, Malabadi ve Erdurağı, in other groupGaziantep, Çermik, Ergani and Palanlı fell in to sub-group A2.