Diyadin (Ağrı)sıcak su kaynaklarından bakteri izolasyonu ve bazı enzimleri üzerinde çalışmalar
Bacterial isolation from hot springs of Diyadin (Agri) and studies on some of their enzymes
- Tez No: 252770
- Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Sıcak su kaynakları, Bakteri izolasyonu, Termofil bakteri, Basil, Amilaz, Proteaz, Ağır metal, Hot water springs, Bacteria isolation, Thermophile bacterium, Bacil, amylase, Protease, Heavy metal
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, Diyadin (Ağrı) sıcak su kaynaklarından su ve toprak örnekleri alınarak bu örneklerden 4 bakteri izole edildi. Bu izolatların morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal analizleri yapıldı. İzole edilen bakterilerden 1 nolu bakterinin çubuk şeklinde, gram pozitif, spor oluşturan, hareketli, ılımlı termofil olduğu ve 3 nolu bakterinin ise çubuk şeklinde, gram pozitif, spor oluşturan, hareketsiz ve ılımlı termofil olduğu belirlendi. Bakterilerin üremesi için optimum pH 1 ve 3 nolu izolatlar için sırasıyla 8 ve 7, optimum üreme sıcaklığı ise sırasıyla 50 oC ve 55 oC olarak belirlendi. Elde edilen izolatların ekstraselüler ??amilaz ve proteaz enzimi üretme yetenekleri araştırılarak, enzim aktivasyonunun optimum koşulları belirlendi. 1 nolu izolatın optimum ??amilaz üretimini 40. saatte (21,96 U/mg) gerçekleştirdiği ve ?? amilaz aktivitesinin optimum pH ve sıcaklık değerlerinin sırasıyla 8 ve 60 oC olduğu, proteaz üretiminin optimum 24. saatte (771 U/mg) gerçekleştiği ve proteaz aktivitesinin optimum pH ve sıcaklık değerlerinin sırasıyla 9 ve 50 oC olduğu belirlendi. 3 nolu izolat için ise ??amilaz üretiminin optimum 24. saatte (32 U/mg) gerçekleştiği ve amilaz aktivitesinin optimum pH ve sıcaklık koşullarının 7 ve 70 oC olduğu, protez üretiminin optimum 36. saatte (421 U/mg) gerçekleştiği ve proteaz aktivitesinin optimum pH ve sıcaklığının sırasıyla 10 ve 50 oC olduğu tespit edildi. Bu izolatlardan elde edilen ??amilaz ve proteaz enzimleri amonyum sülfat çöktürmesi ve diyaliz işlemlerine tabi tutuldu ve bu enzimlerin aktivitesi üzerine ağır metallerin etkisi araştırıldı. 1 (KP1)'in ekstraselülar ?-amilaz aktivitesinin 1,5 mM Mn+2 ve 1,5 mM Cu+2 iyonlarının bulunduğu ortamda arttığı, %1'lik SDS bulunan ortamda aktivitenin azaldığı, 1,5 mM Hg+2 iyonu bulunan ortamda ise enzimin tamamen inhibe olduğu belirlendi. İzolat 3 (DV3)'ün ??amilaz aktivitesinin 1,5 mM Hg+2 iyonu bulunan ortamda tamamen inhibe olduğu tespit edildi. İzolat 1 (KP1) için proteaz aktivitesinin 1,5 mM Ca+2 ve 1,5 mM Cu+2 iyonlarının bulunduğu ortamda arttığı, 1,5 mM Hg+2 iyonu 1,5 mM EDTA, %1'lik SDS bulunan ortamda aktivitenin azaldığı ve 1,5 mM PMSF bulunan ortamda ise enzimin tamamen inhibe olduğu belirlendi. İzolat 3 (DV3) için 1,5 mM Ca+2 ve 1,5 mM Zn+2 iyonlarının bulunduğu ortamda proteaz aktivitesinin arttığı, 1,5 mM Hg+2, %1'lik SDS bulunan ortamda ise aktivitenin azaldığı, 1,5 mM EDTA, 1,5 mM PMSF bulunan ortamda ise enzimin tamamen inhibe olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, water and soil samples from Diyadin (Agri) hot water springs were collected and four bacteria were isolated. Morphological, physiological, and biochemical analyses of these isolates were conducted. From the bacteria that were isolated, it was found that bacterium number 1 was rod-like, gram positive, sporeproducing, active and mild thermophile and that bacterium number 3 was rod-like, gram positive, spore-producing, inactive and mild thermophile. The optimum pH for isolates number 1 and 2 for the bacteria to produce was determined to be 8 and 7, respectively, and their incubation temperature as 50 oC and 55 oC. Extracellular ??amylase and protease enzyme production capabilities of the obtained isolates were studied and the optimum conditions of the enzyme activation were determined. It was found that isolate number 1 conducted its optimum ??amylase production at the 40th hour (21,96 U/mg) and optimum pH and temperature values of ??amylase activity were 8 and 60 oC, respectively, optimum protease production was conducted at the 24th hour (771 U/mg) and optimum pH and temperature values of protease activity were 9 and 50 oC, respectively. It was determined that ??amylase production for isolate number 3 was conducted at the 24th hour (32 U/mg) and optimum pH and temperature conditions of ??amylase activity were 7 and 70 oC, optimum protease production was carried out at the 36th hour (421 U/mg) and optimum protease activity and temperature were 10 and 50 oC, respectively. ??amylase and protease enzymes obtained from these isolates were exposed to amonium sulphate precipitation and dialysis processes and the affects of the heavy metals on the activity of these enzymes were studied. It was found that in the media of 1,5 mM Mn+2 and 1,5 mM Cu+2 ??amylase activity for isolate 1 (KP1) increased, in the media of %1 SDS the activity decreased, and in the media of 1,5 mM Hg+2 ion the enzyme was completely inhibited. It was determined that the activity for isolate 3 (DV3), in the media of 1,5 mM Hg+2 was completely inhibited. It was found that the protease activity for isolate 1 (KP1) increased in the media of 1,5 mM Ca+2 and 1,5 mM Cu+2 , the activity decreased in the media of 1,5 mM Hg+2 ion, 1,5 mM EDTA, %1 SDS, and enzyme was completely inhibited in the media of 1,5 mM PMSF. It has been determined that the activity increased in the media of 1,5 mM Ca+2 and 1,5 mM Zn+2 for isolate 3 (DV3), the activity decreased in the media of 1,5 mM Hg+2, %1? SDS, and enzyme was completely inhibited in the media of 1,5 mM EDTA, 1,5 mM PMSF.