Diyarbakır ve Şanlıurfa'daki toplu konutların kullanım sonrası değerlendirilmesi: Karşılaştırmalı bir analiz
Post occupancy evaluation in the mass housing of Diyarbakir and Şanliurfa: A comparative analysis
- Tez No: 252799
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYHAN BEKLEYEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Toplu Konut, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kullanım Sonrası Değerlendirme (KSD), Performans, Mass Housing, Diyarbakır, Şanlıurfa, Post Occupancy Evaluation (POE), Performance
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 299
Özet
Bu çalışmada, Diyarbakır ve Şanlıurfa'daki Toplu Konut Yerleşmelerinin Kullanım Sonrası Değerlendirmesi yapılmıştır. Bu toplu konutların mimari özellikleri ve kullanıcılarının görüşleri doğrultusunda konutların performans seviyeleri karşılaştırılmıştır. Amaç, konutlar arasındaki benzerlik ya da farklılıkları saptamaktır. Bu çalışma yedi başlık altında incelenmiştir. Birinci bölümde; Türkiye'de hızlı kentleşme sonucu ortaya çıkan konut sorunu ile toplu konut kavramı açıklanmıştır. Ayrıca, çalışmanın konu alanı ve kapsamı tanımlanmıştır. İkinci bölümde, konuyla ilgili diğer çalışmalara ve içeriklerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) kuruluş tarihçesi, amacı, görevleri, uygulamaları ve geleceğe yönelik hedefleri açıklanmıştır. Dördüncü bölümde, çalışmanın yöntemi olan ?Kullanım Sonrası Değerlendirmenin (KSD)? tanımı, amacı, yararları, kullanım alanları ve araştırma teknikleri açıklanmıştır Beşinci bölümde çalışmanın yöntemi, konut ve yakın çevresinin performans değerlendirmesinde kullanılan parametreler, ankete katılan kullanıcı özellikleri belirtilmiş ve çalışma alanı tanıtılmıştır. Altıncı bölümde Diyarbakır ve Şanlıurfa toplu konutlarında elde edilen bulgular sunulmuştur. Yedinci bölümde elde edilen bulgular tartışılmakta ve yorumlanmaktadır. Sonuncu bölüm ise, geleceğe yönelik önerileri kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, post-occupancy evaluation of mass hosing settlements in Diyarbakır and Şanlıurfa has been carried out. The architectural characteristics of the mass housing and their performance levels from user?s point of view have been compared. The purpose of the study is to determine the similarities and differences between types of housing. This thesis is consisted of eight chapters. In the first chapter, housing problem which is result of rapid urbanization and the concept of mass housing is explained. Furthermore, the subject field and the scope of the study are unfolded. In the second chapter, previous studies and their content are given. In the third chapter, history of establishment, aim, duties, applications and future targets of Housing Development Administration are explained. In the fourth chapter, description, aim, benefits, usage field and research techniques of post occupancy evaluation which is the methods of the study are clarified. In the fifth chapter, the methods of the study, the parameters used in the evaluation of the performance of houses and their close environments, properties of users participated questionnaire are pointed out and the study area is explained. In the sixth chapter, findings obtained from mass housing in Diyarbakır and Şanlıurfa are presented. Results are discussed and interpreted in the seventh chapter. The last chapter covers the recommendations for the future work.