Kadeş Savaşı'na katılan Batı Anadolulu kavimler ve bunların Anadolu tarihindeki yeri
Western Anatolian tribes joined the Kadesh battle and their role in Anatolia history
- Tez No: 253192
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM MEMİŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kadeş, Ahhiyawa, Batı Anadolu, Hitit, Kadesh, Ahhiyawa, Western Anatolia, Hittite
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Batı Anadolu, Hitit ve Ahhiyawa krallıkları arasındaki büyük mücadelenin cereyan ettiği bölgedir. Çünkü Hititler bu bölgedeki hakimiyetlerini devam ettirmek isterken, Ahhiyawa kralları bu gücü parçalamaya çalışmışlardır. Bölgedeki federatif devletler varlıklarını sürdürebilmek için bazan Ahhiyawa Krallığı'nın bazan da Hitit Krallığı'nın yanında yer almışlardır. Fakat önemli olan şudur ki, Batı Anadolu kavimleri efsanevi Kadeş savaşında Hitit ordusuna katkıda bulunmuşlardır. Hiç şüphe yoktur ki, bu durumu, bu kavimleri kontrol altında tutmak isteyen Hititlerin bir taktiği olarak düşünmek gerekir. Biz bu çalışmamızda, bu kavimlerin kökenlerini ve tarihlerini, kaynakların ışığında tetkik etmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
Western Anatolia is a region where a great struggle occured between the Hittite Kingdom and Ahhiyawa Kingdom. Because the Hittite Kingdom wanted to continue its sovereignty in this region while Ahhiyawa kings were trying to break this power.The federative states in this region acted sometimes on the side of Ahhiyawa Kingdom and sometimes on the side of Hittite Kingdom for continue their existence. But it is very important that Western Anatolian tribes particaped the Hittite army at the legendary Kadesh War. There is no doubt that this situation must be considered a Hittite method to keep tribes under control.In this work, we tried to study the origins and histories of these tribes under the light of the written sources.