Selçuklularda iç güvenlik
Seljuks internal security
  1. Tez No: 253195
  2. Yazar: SALİM KALYONCUOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM BALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Subaşı, İğdiş, Çavuş, Şahne, Ahi, Riverhead, Geld, Sergeant, Scenery, Ahi
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Tarihsel kökeni çok eskilere dayanan Türk toplumu iç güvenlik ihtiyacını karşılamak amacı ile tarihsel süreç içerisinde değişik önlemler almış, bazı yaptırımlar uygulamıştır.Selçuklularda iç güvenlik konusu işlenirken Büyük Selçuklular, Anadolu Selçukluları, Suriye- Filistin Selçukluları, Kirman Selçukluları şeklinde bir ayrım yapılmamıştır.Selçuklular iç güvenliği, Subaşı, Kadı, Çavuş, Pasbân, Amîd, Âmil, Şahne, Reis, İğdiş, Kutval ve Mirliva gibi askerî ve idarî birimler ile sağlamışlardır. Bu idari ve askerî birimler savaş zamanında Selçuklu ordusunda görev almışlar, barış zamanında ise askerî ve idarî görevlerine ek olarak bulundukları yerlerde toplumun iç güvenliğini sağlamada önemli görevler yapmışlardır.Selçuklularda iç güvenlik ve Selçuklularda iç güvenliği sağlayan idarî ve askerî birimler ile bunlara yardımcı olan birimler bu araştırmanın temel konusunun oluşturmaktadır. İşlenen konularda, Selçuklularda iç güvenlik ve iç güvenliği sağlayan görevliler, Selçuklularda istihbarat ve haber alma teşkilatının asayişi sağlamadaki rolleri, Selçuklu ikta sisteminin asayişi sağlamadaki görevi, ahi teşkilatının asayiş ve güvenliği sağlamadaki görevleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Based on very old historical roots of Turkish socciety in order to meet the need for internal securtiy with the different measures taken within the historical process, some sanctions were applied.Internal securıty issues in processing the Great Seljuks , Anatolian Seljuks, Syrian-Palestinian Seljuks, Kirman Seljuks in the form of a distinction been made.Seljuks ınternal securıty, Riverhead, Kadı, Sergeant, Pasban, Amîd,Âmil, Scenery, Reis, Geld, Mirliva, Kutval military and administrative units such as and were provided with. This administrative and military units serving in the army during the war took the Seljuks, in peacetime the military and their administrative duties in addition to providing internal securıty in areas of society have made some important tasks.Internal securıty and ınternal securıty in the Seljuks providing administrative and military units to help them with units that constitute the basic subjects of research. The topics covered in the Seljuks and ınternal securıty in providing ınternal securıty officals and news Seljuks receiving intelligence organization in providing the peace of the roles, Seljuks İkta system in providing peace mission of ahi organization in providing peace and securıty tasks have been addressed.