Türkiye Selçukluları zamanında derbentlerin rolü:-Akçaderbent örneği
The role of derbents in the period of Seljuks of Turkey: Akçaderbent example
  1. Tez No: 571757
  2. Yazar: MÜFİDE AY SÜLEYMANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM GÖKBÖRÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Derbent, Türkiye Selçukluları, Akçaderbent, Güvenlik, Derbent, Turkey Seljuks, Akçaderbent, Security
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Anadolu, jeopolitik konumu ve sahip olduğu kaynaklardan ötürü tarih boyunca bölgeyle temasa geçen hemen her devletin sahip olmak istediği bir coğrafyadır. Bu da bölgenin sürekli olarak farklı güçlerin işgali altında kalmasına sebep olmuş; yine aynı sebeplerden ötürü tesis edilen hâkimiyetin genellikle kısa ömürlü olmasına yol açmıştır. İşte derbentlerin önemi de burada öne çıkmaktadır. Güvenlik açısından stratejik mevkilerde tesis edilen derbentler toprak bütünlüğünün korunması, işgallerin önlenmesi ve kurulan hâkimiyetin sürdürülebilirliği açısından önemli vazifeler icra etmiş teşkilatlardır. Spesifik bir örnek olması itibariyle Akçaderbent üzerinden yaptığımız bu çalışma ile derbentlerin genel anlamda Türk ve daha özel çerçevede Selçuklu Türkleri açısından tarihî rolünün incelenmesiyle birlikte, daha geniş çalışma ve değerlendirmelere zemin oluşturması açısından, ulaşılan sonuçların derli toplu olarak bir arada sunulması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda çalışmanın ilk bölümünde Selçuklularda güvenlik anlayış kavramı üzerinde durulmuş, iç güvenliğin sağlanması adına izlenen politikalara ve görev dağılımlarına yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ana konuyu oluşturan derbentler üzerinde durularak derbent sisteminin gelişimine, niteliklerine, türlerine ve bölgeler özelindeki dağılımlarına yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise Akçaderbent örneği üzerinde durularak bölgenin coğrafi konumuna, bu derbentin tarihî rolüne ve önemine yer verilerek çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Anatolia, with its geopolitical position and resources, has been the land that every state wants to have. This caused the region to remain under constant occupation, and the principalities who established dominance did not exist in these lands for a long time. Derbents, on the other hand, are buildings which are used for the protection of the territorial integrity and prevention of the occupation and which are of great importance for the sustainability of the country. In order to understand the contribution of the derbents to the integrity of the country and the importance of Turkish history, a study was carried out in the name of the Seljuks of Turkey, which has an important place in Turkish societies. The research was further speculated and aimed to make general evaluations on the Akçaderbent sample. In this context, the first part of the study focused on the concept of security understanding in Seljuks, the policies followed in order to ensure internal security and the distribution of duties. In the second part of the study, the development of the derbent system, characteristics, types and distribution of the regions by focusing on the Derbent which constitutes the main topic. In the third and final part of the study, the study was completed by focusing on the Akçaderbent sample and taking into consideration the geographical position and historical importance of the region.