Eğitim fakülteleri, güzel sanatlar eğitimi bölümlerinde, teknolojik gelişmeye paralel olarak duvar resmi tekniklerinin eğitimi
Faculties of education, fine arts education departments, in parallel to technological developments and technical training of mural
  1. Tez No: 253722
  2. Yazar: DURMUŞ BAHAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERTUĞRUL GÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Lisansüstü sanat eğitimi, atölye eğitimi, duvar resmi, duvar resmi teknikleri, sanat tarihi, Graduate of art education, training workshops, mural, mural techniques, art history
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
  12. Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Çağdaş sanat anlayışı içerisinde plastik sanat ürünü verebilmek, değişen ve gelişen dünya içerisinde yeniliklere açık olmayı ve sanatçı olarak kendini güncel tutmayı gerektirir. Plastik sanatın ortaya konulabilmesinde maddi olanakların önemi büyüktür. Ortaya konacak olan sanatsal çalışmaların etkili olabilmesi için malzeme ve teknik donanıma sahip olmak gereklidir. Bunun içinde çağdaş sanatçı teknolojik gelişmeler sonucu oluşan yeni malzeme olanaklarından faydalanmalıdır.Bu bağlamda, üzerinde durduğumuz çalışma bilinen duvar resmi tekniklerinin, teknolojik gelişmeler doğrultusunda yeni malzemeler ile geliştirme imkanına sahip olduğu düşüncesiyle oluşturulmuştur. Bu amaç doğrultusunda, duvar resminin sanat tarihi içerisindeki gelişimi ve günümüz teknolojisinin duvar resmine etkileri üzerinde durulmuştur. Elde edilen veriler ile lisansüstü eğitimi ışığında üniversitelerde eğitimi verilen güzel sanatlar eğitimi bölümü, resim-iş öğretmenliği anabilim dallarında ?duvar resim teknikleri ve yöntemlerinin incelenmesi? atölye dersinde çağdaş sanat anlayışı ile teknolojik gelişmelerden nasıl yararlanılabileceği hakkında öneriler getirilmiştir.Çalışma, literatür taraması şeklinde gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
Generating the product in the understanding of contemporary art, in changing and developing world, requires to be open to innovations and to keep himself up to date as an artist. To make up plastic art, the importance of financial possibilities is great. It is necessary to have a material and technical equipment for the purpose that the artwork which will be put in place is effective. For this, contemporary artist makes use of new material opportunities which are formed in a result of technological developments.In this content, work studied on in line with technological developments, is made up connected with the opinion that known mural techniques have improving possibility with new material. For this purpose the development of mural in the history of art and the effects of today?s technology to the wall image are focused on. With the data and in the light of post-graduate education in universities with fine arts department of education, in the context of ?mural techniques and methods to investigate? atelier lesson in the picture-business teaching department, suggestions have been recommended about how technological improvements can be benefitted owing to content of contemporary art.This work was mainly done as a literature survey.