Öğrenilmiş çaresizlik davranışının genellenme derecesi ile, kader inancı arasındaki ilişkinin incelenmesi
The examining of the relationship between fate and the generalizational level of learned helplessness behavior
- Tez No: 253752
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN PEKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Öğrenilmiş Çaresizlik, Kader İnancı, Kadercilik, Kontrol Odağı, Yükleme Biçimi, Learned Helplessness, Fate, Fatalism, Locus of Control, Attributional Style
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğrenilmiş çaresizlik kuramı ile kader inancını teorik olarak ele almak ve alan araştırması yöntemi ile aralarındaki ilişki düzeyini tespit etmektir. Üniversite öğrencilerinin kader inancı değişkenleri ile öğrenilmiş çaresizliğe özgü yükleme biçimleri arasında önemli bir ilişkinin olup olmadığı alan araştırması ile incelenmiştir. Alan araştırması 2007-2008 öğretim yılında, Ondokuz Mayıs Üniversitesine bağlı çeşitli fakültelerden, random yöntemi ile seçilen 589 üniversite öğrencisi üzerinde uygulanmıştır. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Anketi ve Yükleme Biçimi Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizi ise, varyans analizi, ki kare analizi ve LSD testleri ile yapılmıştır. Bu araştırmanın sonucunda üniversite öğrencilerinin kader inançları ile öğrenilmiş çaresizlik düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the relationship between the theory of learned helplessness and the understanding of fate of university students theorically and to explore the level of relationship between them based on the field research. An Attributional Style Questionnaire and Individual Acknowledgement Questionnaire were administered to 589 undergraduate students selected by a random technique at several Ondokuz Mayıs University facilities in the academic year of 2007-2008. It analyses whether there is a significant relationship between the variables of fate understanding of undergraduate students and their evaluating of learned helplessness based on the field research. The data were analysed through using the variance analysis, chi square and LSD tests. It is found that there was no significant relationship between the faith of fate of undergraudate students and the levels of learned helplessnes.