Cedrus libani (sedir) ve Abies clicia (köknar) reçine özütlerinin antimikrobiyal ve antioksidant aktivitelerinin araştırılması
Cedrus libani (sedir) ve Abies clicia (köknar) reçine özütlerinin antimikrobiyal ve antioksidant aktivitelerinin araştirilmasi
- Tez No: 255015
- Danışmanlar: PROF. DR. M. ÇETİN AYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Cedrus libani, Abies cilicia, Antioksidant aktivite, Antimikrobiyal aktivite, Cedrus libani, Abies cilicia, Antioxidant activity, Antimicrobial activity
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Gıdaların üretimi ve saklanması sırasında kullanılan sentetik antioksidantlar çeşitli metabolizma hastalıkları ve kansere neden olmaktadır. Günümüzde antibiyotiklere dirençli enfeksiyonların arttığı gözlenmektedir. Bunlarla mücadele etmek için yeni ilaçların araştırılmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Sentetik ilaçların etkinliklerinin yanında pahalı olmaları, mikroorganizmalarda direnç oluşturmaları ve zehirli etkilerinin bulunmasından dolayı dikkatler bitkisel ilaçlara yönelmiştir. Bitkisel ilaçlar, hem sentetik ilaçlarla birlikte tedavide kullanılırlar hem de tek başlarına alternatif tıpta kullanılırlar.Cedrus libani ve Abies cilicia'nın yaprak, kozalak ve reçinelerinin halk arasında iyileştirici etkisi olduğuna inanılmakla birlikte bunlar çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadırlar. Bu amaçla, Cedrus libani ve Abies cilicia reçinelerinin in vitro antioksidant ve antimikrobiyal aktiviteleri test edildi.Cedrus libani (Sedir) ve Abies cilicia (Köknar) reçinelerinin ham ekstraktları, metanol ve hegzan eksraktları ve metanol ekstraktından elde edilen bütün fraksiyonların (SFr1, SFr2, SFr3, SFr4 ve SFr5 ile KFr1, KFr2, KFr3, KFr4 ve KFr5) toplam fenolik ve toplam flavonoid bileşen miktarları incelendi. Gallik asit ve quercetin standart fenolikler olarak kullanıldı. Bunlardan; SFr2 (315.51 ± 13.36 µg GAE/mg reçine) ile Köknar (Ham) (56.52 ± 4.60 µg GAE/mg reçine) en fazla toplam fenolik bileşen ve SFr5 (4.47 ± 0.07 µg QUE/mg reçine) ile KFr5 (2.87 ± 0.03 µg QUE/mg reçine) en fazla toplam flavonoid bileşen içermekteydi.Sedir ve Köknar reçinelerinin metanol ekstraktları ile SFr2, SFr3, SFr4, SFr5 ve KFr5 fraksiyonlarına 2,2-difenil-1-pikril-hidrazil (DPPH.) radikalini söndürme aktivitesi, metal şelatlama aktivitesi ve indirgeme gücü, in vitro, antioksidant testleri uygulandı. Butillenmiş hidroksianisol (BHA) ve butillenmiş hidroksitoluen (BHT) standart antioksidant ve EDTA standart metal şelatlayıcı olarak kullanıldı. SFr2 fraksiyonu en yüksek indirgeme gücü ve DPPH radikalini söndürme aktivitesi (% 92.10 ± 3.78) gösterdi. Metal şelatlama aktivitesi Köknar (MeOH), KFr5, SFr4 ve SFr5 dışındaki test numunelerinde gözlenemedi. Bu testte KFr5 (% 63.06 ± 0.78) fraksiyonu en yüksek metal şelatlama aktivitesi gösterdi.Sedir ve Köknar reçinelerinin ham, metanol ve hegzan ekstraktları ile bütün fraksiyonlarının (SFr1, SFr2, SFr3, SFr4, SFr5 ve SFr6 ile KFr1, KFr2, KFr3, KFr4 ve KFr5) antimikrobiyal aktiviteleri disk difüzyon yöntemi ile test edildi. Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis ve Streptococcus pyogenes standart bakteri suşları ile Candida albicans klinik izolatı ve İmipenem, Ofloksasin, Netilmisin, Amoksisilin ile Amfoterisin B standart antibiyotikleri kullanıldı. Reçine örneklerinin (40, 60 ve 80 µg/kağıt disk) standart mikroorganizmaların büyümesi üzerinde 8-16 mm inhibisyon çapı oluşturduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
The synthetic antioxidants used in food production and protection lead to various metabolic diseases such as cancer. Nowadays, there is an increase in bacterial resistance to antibiotics. Assays are devoted to explore new drugs to struggle with these diseases. Although synthetic drugs are more effective than that of herbal remedies, they are expensive, have toxic effects and can cause resistance against microorganisms. Therefore, herbal remedies have attracted considerable attention. Herbal remedies are used both in curing with synthetic drugs and alone in alternative medicine.It is believed that leaves, cones and resins of Cedrus libani and Abies cilicia, have medicinal effects. Hence, they are used for treatment of various diseases in tradiational medicine. For this purpose, in vitro antioxidant and antimicrobial activities of Cedrus libani and Abies cilicia resins were investigated.Crude extracts, methanol extracts and hexane extracts and all fractions were fractioned from methanol extracts (SFr1, SFr2, SFr3, SFr4, SFr5, KFr1, KFr2, KFr3, KFr4, and KFr5) of Cedrus libani and Abies cilicia were analysed for their total phenolic and flavonoid contents. Gallic acid and guercetine were used as standard phenolics. The highest contents of phenolics were observed for SFr2 (315.51 ± 13.36 µg GAE/mg resine), and Abies (crude extract) (56.52 ± 4.60 µg GAE/mg resine) and the highest contents of flavonoids were observed for SFr5 (4.47 ± 0.07 µg QUE/mg resine) and KFr5 (2.87 ± 0.03 µg QUE/mg resine).Methanol extracts, and SFr2, SFr3,SFr4, SFr5, KFr5 fractions were investigated for their antioxidant activity, in vitro, by using tree different antioxidant assays such as 2, 2-diphenyl-1-picryl-hydrazyl (DPPH.) free radical scavenging activity, metal chelating activity and reducing power. Butylated hydroxyanisole (BHA) and butylated hydroxytoluene (BHT) were used as standard antioxidants and EDTA was used as standard metal chelator. SFr2 was showed the highest reducing power, and DPPH radical scavenging activity ((% 92.10 ± 3.78). On the other hand, the metal chelating activity for all test samples were not evaluated, except Abies (methanol extract), KFr5, SFr4 and SFr5. In this assay, the highest metal chelating activity was observed for KFr5 (% 63.06 ± 0.78).The antimicrobial activity of crude extracts, methanol extracts and hexane extracts and all fractions that were fractioned from methanol extracts (SFr1, SFr2, SFr3, SFr4, SFr5, SFr6, KFr1, KFr2, KFr3, KFr4 and KFr5) of Cedrus libani and Abies cilicia was tested by paper disc diffusion method. Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis, and Streptococcus pyogenes, and yeast fungus Candida albicans clinical isolate were used as a standart strain. Imipenem, Ofloksasin, Netilmisin, Amoxycillin, and Amfoterisin B antibiotics were used as a standart antibiotics. Resin samples (40, 60 and 80 µg/paper disc) were showed 8-16 mm inhibition zones against standard microorganisms growth.