2,4-dichlorophenoxyacetic acid and biological contamination in the adsorption phenomena
2,4-diklorofenoksiasetik asit ve biyolojik kirlilik ortamında adsorpsiyon
- Tez No: 255278
- Danışmanlar: PROF.DR. BİKEM ÖVEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: 4- Diklorofenoksiasetik asit (2, 4-D), aktif karbon, adsorpsiyon, biyolojik kirlilik, 4-Dichlorophenoxyacetic acid (2, 4-D), activated carbon, adsorption, biological contamination
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
2,4- Diklorofenoksiasetik asit (2,4-D) fenoksi grubu kimyasalları arasında en çok kullanılan pestisittir. Su içerisindeki pestisitlerin varlığı hem çevre hem de insan sağlığında ciddi sorunlara sebep olduğu için, bu maddelerin sulu çözeltilerden uzaklastırılması gerekmektedir. Avrupa Komisyonu'nun içme suyu kalitesi hakkında aldığı kararda (1998) maksimum izin verilebilir pestisit konsantrasyonu tek bir pestisit için 0,1 ?g/L, toplam pestisit miktarı için 0,5 ?g/L olarak belirlenmistir. Bu çalısmada, 2,4-D'nin sulu çözeltilerden uzaklastırılmasıyla ilgili bilgi elde edebilmek için adsorpsiyon çalısmaları kesikli, sürekli olmak üzere iki farklı yöntemle gerçeklestirilmistir. Adsorbent olarak tane aktif karbon kullanılmıstır. Kesikli deneylerde, kinetik, izoterm/konsantrasyon ve biyolojik kirliliğin adsorpsiyona etkisi çalısmaları yapılmıstır. Biyolojik kirletici olarak Gent Üniversitesi (Gent/Belçika) BCCMTM/LMG bakteri koleksiyonundan ?Acidovorax avenae subsp. Avenae LMG 17238? kullanılmıstır. Deneylerden elde edilen verilerle adsorpsiyon difüzyon basamakları, adsorpsiyon kinetik basamakları, adsorpsiyon modelleri (Freundlich ve Langmuir), biyolojik kirliliğin denge izotermine etkisi incelenmistir. Bu çalısmaların ısığında kolon denemeleri yapılmıstır. Sürekli deneylerde, 2,4-D'nin aktif karbon ile giderimi sabit yataklı adsorpsiyon kolonunda incelenmis, 2,4-D adsorpsiyonuna baslangıç 2,4- D konsantrasyonunun, akıs hızının, kolon yüksekliğinin ve biyolojik kirlilik yüklemesinin etkileri çalısılmıstır. Sürekli çalısmalardan elde edilen verilerle deneysel verilerin sürekli modellere uygunluğu arastırılmıstır. Aqualine aktif karbon ile etkin bir giderim sağlandığı kesikli ve sürekli deneylerle görülmüs ve biyolojik kirliliğin adsorpsiyon verimini düsürdüğü gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
2,4-Dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D) is one of the widely used pesticide in the phenoxy class of chemicals. Environmental pollution with 2,4-D may occur as a result of the production and disposal of 2,4-D, or of its by-products, and of industrial effluent. Since the presence of pesticides in water can cause serious problems in both the environment and human being, their removal from aqueous solutions is often required. The European Commission directive on the Quality of Water Intended for Human consumption (1998) defines a Maximum Admissible Concentration of 0,1 ?g/L for individual pesticides and of 0,5 ?g/L for total of all pesticides present. In this study, experiments were performed with two different methods for the removal of 2,4-D in batch and continuous mode. The granular activated carbon was used as adsorbent. In batch experiments, kinetics, isotherms and effect of biological contamination on adsorption were studied. The ?Acidovorax avenae subsp. Avenae LMG 17238? bacteria was used as biological contaminant where it was purchased from BCCMTM/LMG bacteria collection at the Gent university (Gent/Belgium). According to the data obtained from the experiments; diffision steps, kinetic orders of adsorption and the effect of biological contamination on equilibrium isotherm were investigated. In continuous experiments, adsorption of 2,4-D on activated carbon is investigated by using fixed bed adsorption column. The experiments were carried out as a function of initial concentration of 2,4-D, flowrate, bed height and the effect of biological contamination load . The experimental data were analyzed and the continous mathematical models have been developed to predict the dynamic behaviour of the column. In this study, it is obtained that aqualine activated carbon is a very effective adsorbent in the removal of 2,4-D and the efficiency of the adsorption decrases with the biological contamination.