Inhibitory effects of trichloroacetic, monochloroacetic and 2,4-dichlorophenoxyacetic acids on anaerobic treatment
Trikloroasetik, monokloroasetik ve 2,4-diklorofenoksiasetikasit asitlerin anaerobik arıtıma etkileri
  1. Tez No: 82630
  2. Yazar: ENGİN GÜVEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKSEL N. DEMİRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Trikloroasetik Asit, Monokloroasetik Asit, 4- Diklorofenoksiasetik Asit, Toksitite, Yükleme Stratejisi VI, Trichloroacetic acid, Monochloroacetic acid, and 2, 4- Dichlorophenoxyacetic acid, Toxicity, Loading Strategy
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
oz TRIKLOROASETIK, MONOKLOROASETIK VE 2,4- DİKLOROFENOKSİASETİK ASİTLERİN ANAEROBİK ARITIMA ETKİLERİ GÜVEN, Engin Yüksek Lisans Tezi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Göksel N. Demirer Ağustos 1999, 64 sayfa Sağlığa ve çevreye zararlı etkilerinden dolayı, halojenli organik bileşikler (HOBler), en önemli birincil kirleticiler arasında sayılmaktadırlar. HOBler kolaylıkla ayrıştırılabilen bileşikler değillerdir. Bununla birlikte, mikroorganizmalar bu bileşiklere ve işletim ortamına doğru bir şekilde alıştırıldığında HOBler biyolojik metotlarla arıtılabilmektedirler. Son yıllarda, bu bileşiklerin indirgen anaerobik dehalojenasyon yöntemi kullanılarak arıtılmaları ile ilgili çalışmalar ağırlık kazanmaktadır. Bunun nedeni, indirgen anaerobikdehalojenasyon prosesinin daha az halojenli, daha az toksik bileşiklerin oluşmasına yol açması ve bu bileşiklerin biyolojik olarak daha kolay ayrıştırılabilir olmasıdır. Bu çalışmanın amacı, genelde herbisit, pestish ve boya üretiminde kullanılan ve oldukça önemli endüstriyel bileşiklerden trikloroasetik (TKAA), monokloroasetik (KAA) ve 2,4-diklorofenoksiasetik (2,4-D) asitlerin anaerobik arıtımı inhibe edici etkilerinin kesikli ve sürekli reaktör deneyleriyle incelemek olarak seçilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda görülmüştür ki TKAA ve KAA anılan sıraya göre 100 mg/L ve 50 mg/L ve üzeri konsantrasyonlarda Ankara Evsel Atıksu Arıtma Tesisi'nin anaerobik çamur çürütücülerinden alınan çamur üzerinde toksik etkiye sahiptir. Diğer taraftan 2,4-D 420 mg/L konsantrasyona kadar herhangi bir toksik etki göstermemiştir. Ayrıca, TKAA ve KAA'yı mikrobiyel alıştırmaya uğramamış anaerobik kültüre alıştırmak için sırasıyla 0.71xl0"5 mg/mg UAKMgün and 1.8x1 0'5 mg/mg UAKMgün yükleme hızlarından daha düşük değerlerin gerektiği bulunmuştur. Bunlara ek olarak, sürekli reaktör deneylerindeki kimyasal oksijen giderimi (KOİ) ve uçucu yağ asitleri (UYA) ölçümlerine göre sırasıyla 528 ve 1714 mg/L.gün TKAA ve 2,4-D yükleme hızları yukarı akışlı çamur yataklı anaerobik (YAÇYA) reaktörlerin performansına toksik bir etkide bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INHIBITORY EFFECTS OF TRICHLOROACETIC, MONOCHLOROACETIC AND 2,4-DICHLOROPHENOXYACETIC ACIDS ON ANAEROBIC TREATMENT GÜVEN, Engin MSc, Department of Environmental Engineering Supervisor: Assistant Prof. Dr. Göksel N. Demirer August 1999, 64 pages With respect to their adverse health and environmental effects, halogenated organic compounds (HOCs) are among the most important priority pollutants. HOCs cannot be easily biodegraded. However, if the suitable microbial cultures are acclimated to these compounds properly, and the optimum operating conditions are achieved, HOCs can be removed with biological methods. IllRecently, great interest has recently focused on reductive anaerobic dehalogenation for the removal of these compounds. Because this process yields lower halogenated compounds which are less toxic and more amenable to further biodegradation. The aim of study was to examine inhibitory effects of chloroacetic (CAA), trichloroacetic (TCAA), and 2,4-dichlorophenoxyacetic acids (2,4-D), which are significant industrial compounds mainly used in herbicide, pesticide, and dye manufacturing, on anaerobic treatment by both batch and continuous reactor experiments. This study showed that concentrations of TCAA and CAA higher than 100 mg/L and 50 mg/L, respectively, are toxic to anaerobic digester sludge obtained from Ankara Municipal Wastewater Treatment Plant whereas concentrations upto 420 mg/L of 2,4- D are not. Moreover, in order to achieve acclimation of TCAA and CAA to unacclimated suspended anaerobic cultures loading rates less than 0.71xl0'5 mg/mg VSS.day and 1.8xl0"5 mg/mg VSS.day should be applied. Additionally, continuous reactor experiments revealed that concentrations of 100 mg/L and 400 mg/L of TCAA and 2,4-D, respectively, are not toxic to anaerobic granules in upflow anaerobic sludge blanket (UASB) reactors as reflected by the chemical oxygen demand (COD) removal efficiencies and volatile fatty acid (VFA) concentrations.