Sofralık zeytin sektöründe değer zinciri analizi ve ISO 22000 uygulamalarında karşılaşılan sorunlar
Value chain analysis in table olives sector and encountered difficulties in the applications of ISO 22000
  1. Tez No: 255468
  2. Yazar: YEŞİM GÜL ÖZDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. Y. TEVFİK TÜZÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Değer Zinciri, ISO 22000, Gıda Güvenliği, Sofralık Zeytin, Value Chain, ISO 22000, Food Safety, Table Olives
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Bu çalışmada Türkiye'deki sofralık zeytin sektöründe, değer zinciri analizi yapılmış ve ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi uygulamalarında karşılaşılan sorunlar araştırılmıştır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, genel olarak değer zinciri ve değer zinciri analizi ile ilgili literatür araştırmasına yer verilmiştir. İkinci bölümde, değer zinciri analizi bir işletmeden alınan bilgilerle sofralık zeytin sektöründe uygulanmıştır. Üçüncü bölümde, sofralık zeytin işletmeleri için bir değer unsuru olarak kullanılabilecek ISO 22000:2005 gıda güvenliği yönetim sistemi hakkında genel bilgiler verilmiş ve ABC Zeytincilik adı ile kurgulanmış bir işletmeye ISO 22000:2005 gıda güvenliği yönetim sistemi kurulmuştur. Dördüncü ve son bölümde ise, sofralık zeytin sektöründe faaliyet gösteren 24 işletme ile yapılan anketler sonucunda ISO 22000:2005 gıda güvenliği yönetim sistemi konusunda mevcut durum, uygulamalarda karşılaşılan sorunlar ve işletmelere olan katkıları araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar değerlendirilmiş ve belirlenen sorunlar için çözüm önerilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, encountered difficulties in the applications of ISO 22000 and value chain analysis are investigated in the table olive sector of Turkey. The study constitutes of four parts. First part of the study is a literature review and constitutes of terms of value chain and value chain analysis. In the second part, value chain analysis applied in the sector of table olive with a firm?s related data. In the third part, general information is given about ISO 22000:2005 food safety management system and a system is established for ABC Olive as a virtual company. And in the four and last part, with applied questionnaire for 24 firms in the sector of table olive results of current situations about ISO 22000:2005 food safety management system, encountered difficulties in the applications of system and it?s contributions have been examined. As a conclusion achieved results are evaluated and solutions suggested for that determined difficulties.