Water distribution network analysis using Netcad
Netcad ile içme suyu şebeke analizi
  1. Tez No: 255955
  2. Yazar: MEHMET TEKATLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Design of Water distribution Networks, Branched network, Looped network, Dead Point method, Hardy Cross method
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tezde içmesuyu dağıtım şebekesinin analizi, Netcad programının Netcad/içmesu ve Netsu2005 modülleri kullanılarak şebeke çözümü incelenmiştir. Kırsal bölgelerdeki küçük çaplı içmesuyu şebeke tasarımlarının çoğunda Netcad/içmesu modülü kullanılmasına rağmen şehirlerdeki büyük çaplı içmesuyu şebekeleri Netsu2005 modülü kullanılarak tasarlanmaktadır.Uygulama olarak Kahramanmaraş İl Özel İdaresine bağlı Hacıağalar beldesinin içmesuyu şebekesi Netcad/içmesu modülü ile açık ve kapalı şebeke tasarımı yapılarak çözülmüştür. Açık ve kapalı şebeke çözüm sonuçları karşılaştırılmıştır. Aynı şebeke netsu 2005 modülü ile de çözümü yapılmıştır. En uygun şebeke tasarımı hakkında Netsu 2005 modülünün Netcad/içmesu modülüne göre daha üstün olduğu görülmüştür. Netcad/içmesu ile çözülen açık şebekedeki boru çapları ile Netsu 2005 ile çözülen boru çapları karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonucu Netsu 2005 ile çözüm sonucu bulunan boru maliyetleri Netcad/içmesu'ya göre daha ekonomik olduğu görülmüştür.Anahtar Kelimeler : İçmesuyu dağıtım şebekesi tasarımı, Açık şebeke, Kapalı şebeke, Ölü nokta metodu, Hardy Cros Metodu
Özet (Çeviri)
In this thesis, solutions of the drinking water distribution networks are analyzed using Netcad/Water and Netcad/Water 2005 modules of the Netcad software. Most of small size drinking water distribution networks in rural areas are designed by using Netcad / water module, but most of large size drinking water distribution networks in cities are designed by using Netcad/water 2005 moduleAs an application, drinking water network of Hacıağalar town, which is a small city managed by the Rural Service of Kahramanmaraş city, is solved both as Branched (Open) and Looped (Closed) drinking water network systems. Result of Branched (Open) drinking water network and Looped (Closed) drinking water network are compared. The same network is also analyzed by using Netcad/water 2005 module. It is seen that Netcad/Water 2005 module is superior to Netcad/Water module with respect to optimal network design. The diameter of pipes obtained by using Netcad/Water and Netcad/Water 2005 are compared. It is found that overall pipe costs of the solution obtained by Netcad/water 2005 are more economical than the solution obtained by Netcad/water.