Sübstitüe aminlerden türeyen heterosiklik tiyosemikarbazon türevlerinin ve Pt ve Pd komplekslerinin sentezi ve biyolojik aktivite çalışmaları
Synthesis and biological activity studies heterocyclic thiosemicarbazone derivatives obtaining from substituted amines and the of Pt and Pd complexes
  1. Tez No: 255957
  2. Yazar: DEMET TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL İYİDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tiyosemikarbazon, Metal kompleksi, Tiyofen, Biyolojik aktivite, Thiosemicarbazones, Metal complex, Thiophene, Biological activity
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Günümüzde özellikle antikanser ilaç tasarımında iyi bir şelatlaştırıcı olması sebebiyle organik sentezde sıklıkla kullanılan bileşik sınıflarından biri de tiyosemikarbazon türevleridir. Bu konuda yapılan literatür çalışmaları neticesinde tiyosemikarbazon türevleri ve geçiş metalleri ile yaptığı komplekslerin; antiviral, antineoplastik, antimalariyal, antifungal ve antimikrobiyal gibi önemli biyolojik aktiviteler göstermesinden dolayı pek çok araştırma grubu tarafından ilgi çektiği belirlenmiştir.Daha az toksik ve aktivitesi açısından daha yüksek verimli olan bir antikanser ajan bulabilmek amacıyla yapmış olduğumuz bu çalışma iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada sübsititüe anilin türevleri ile tiyofosgenin reaksiyonuyla oluşan fenil izotiyosiyanatların (1,6) hidrazin monohidrat ile muamelesi sonucu N-fenilhidrazinkarbotiyoamit türevleri (2,7) elde edildi. Bu bileşiklerin sübstitüe tiyofen halkası içeren aldehitler (2-tiyofen karboksaldehit, 5-kloro-2-tiyofen karboksaldehit, 5-fenil-2-tiyofen karboksaldehit, 5-nitro-2-tiyofen karboksaldehit) ile metanollü ortamda reaksiyonundan sübstitüe tiyosemikarbazon türevleri sentezlendi (3a-d, 8a-d). İkinci aşamada ise elde edilen sübstitüe tiyosemikarbazonlar su ve etilalkollü ortamda K2PtCl4 ve K2PdCl4 ile muamele edilerek tiyosemikarbazonların Pt(II) (4a-d, 9a) ve Pd(II) (5a-d, 10a) metal kompleksleri elde edildi.Gerçekleştirilen tüm reaksiyonlar İnce Tabaka Kromatografisi (İTK) ile izlendi ve ham ürün uygun çözücülerden kristallendirilerek saflaştırıldı. Sentezlenen bileşiklerinin yapılarının aydınlatılması için IR, 13C NMR, ¹H NMR, kütle spektroskopisinden ve elemental analiz (C,H,N,S) tekniğinden yararlanıldı.
Özet (Çeviri)
Nowadays, thiosemicarbazone derivatives are one of the most used compounds in organic synthesis in order to being good chelating agents in design of the anticancer drugs. In result of article researches about this subject, thiosemicarbazones derivates and their transition metal complexes were possessed important biological activity such as antiviral, antineoplastic, antimalarial, antifungal and antimicrobial, so that ıt is interested in many research groups.This work consists of two parts in order to find anticancer agents as more less toxic and high efficiency in trems of activity. In the first part, isothiocyanates (1.6) which were reacted with substitue aniline derivatives and thiophosgene, were treated with hydrazine hydrate in order to obtain N-phenylhyhidrazinecarbothioamide (2.7) These compounds reacted with substituted bearing thiophene ring aldehydes (2-thiophene carboxaldehyde, 5-chloro-2-thiophene carboxaldehyde, 5-phenyl-2-thiophene carboxaldehyde, 5-nitro-2-thiophene carboxaldehyde) in methanol and substituted thiosemicarbazone derivatives were synthesized (3a -d, 8a-d). In the second part, these ligands were treated with K2PtCl4 and K2PdCl4 in presence of water/ethyl alcohol. Thus their Pt (II) (4a-d, 9a) and Pd (II) (5a-d, 10a) metal complexes were obtained.All reactions was monitored by Thin Layer Chromatography (TLC) solvents and crude product purified by crystalization from appropriate. The structures of synthesized compounds were identified by IR, 13C NMR, ¹H NMR, mass spectroscopy, and elemental analysis (C, H, N, S).