FVII promotor bölge gen değişimlerinin Behçet hastalarında tromboz oluşumundaki rolünün araştırılması
The role of FVII gene polymorphism in Behçet patients with thrombosis
  1. Tez No: 256332
  2. Yazar: ZEHRA VELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Behçet Hastalığı, tromboz, FVII, koagülasyon mekanizması, 323ins10bç, 401G/T, 402G/A, Behcet Disease, thrombosis, FVII, coagulation system, 323ins10bp, 401G/T, 402G/A
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyoteknoloji Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Behçet Hastalığı, birçok sistem tutulumlarının izlendiği, kronik multisistemik bir hastalıktır. Vasküler tutulum Behçet hastalığının seyri sırasında major komplikasyon sebeplerinden birisidir. Venöz ve arteriyel trombozlar vasküler tutulumun en çok görülen şeklidir.Koagülasyon sistemindeki bozukluk trombozun ana sebebidir. Koagülasyon mekanizması fibrin yapıda pıhtı formasyonu ile sonuçlanan bir dizi kompleks basamağı içermektedir. Koagülasyon sistemi intrensek ve ekstrensek olarak temel iki yoldan oluşur. Koagülasyon mekanizmasının, transmembran bir protein olup damar hasarlandığında endotelden salınan doku faktörünün FVII'yi aktive ederek ekstrensek yolun aktivasyonu ile başladığı bilinmektedir. Bu da sonuç olarak protrombinin trombine dönüşümüne ve tüm diğer koagülasyon aşamalarının gelişmesine neden olur.Ektrensek yolla koagülasyonun başlamasında rol oynayan Koagülasyon Faktörü VII (FVII) karaciğerde inaktif tek zincirli glikoprotein olarak sentezlenir. FVII geni 13. kromozomun uzun kolunda lokalize olmuştur. Promotor bölgesinde tanımlanan polimorfizmlerin tromboz oluşumu üzerindeki etkisi yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Bu polimorfizimlerden -402G/A polimorfizminin FVII transkripsiyon oranını artırdığı, -401G/T ve -323ins10bç polimorfizminin FVII transkripsiyon oranını azaltığı yapılan çalışmalarla gösterilmiştir.Behçet hastalarında FVII promotor bölgesinde bulunan -323ins10bç, -401G/T, -402G/A polimorfizmlerinin tromboz oluşturma riskini araştırmak amacıyla 77 Behçet hastası ve 101 sağlıklı kontrol birey çalışmaya alındı. Klasik fenol-kloroform yöntemiyle DNA'lar izole edilmiş, uygun primerler kullanılarak amplifikasyon yapılmış daha sonra tek iplikli konformasyon polimorfizimi (SSCP) tekniği ile bant profilleri oluşturulmuştur. Her bir bant profiline ve bunlardan farklı olan bant profillerine DNA dizi analizi yapılmıştır.Yaptığımız araştırma sonucunda altı farklı bant profili bulunmuştur. Bunlardan, üç polimorfizm bakımından heterozigot olan bant profili ilk olarak bu çalışmada gösterilmiştir ve Behçet hastalarında tromboz oluşumunda yaklaşık 11.5 kat risk getirdiği istatiksel analiz sonucu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Behçet disease is a multisystem disorder which causes damage at different organs. Vascular involvement is the major complication of Behçet disease. Venous and arterial thrombosis is the most common type of the vascular involvement.Coagulation system defects are the major reasons of thrombosis. There are two common pathyways which play a role in this system (intrinsic and extrinsic). When the vassel wall is damaged, Tissue Factor synthesized by the endothel and then activated FVII. Thus coagulation system is started with extrinsic pathway activation. As a result protrombin turns into trombin and cause that all other coagulation stage improvement.Coagulation factor VII plays a role in the coagulation cascade which is synthesized at the liver and secreted into blood as an inactive single chain glycoprotein. FVII gene is located on chromose 13q.34. FVII gene polymorphisms at promotor region influence thrombosis involvement. The ?401G/T and -323ins10bp polymorphisms are associated with a reduced basal rate of FVII transcription; the ?402G/A polymorphism confers increased transcriptional activity of FVII.In this study we investigated -323ins10bp, -401G/T, -402G/A polymorphisms on FVII promotor region which may effect thrombosis risk in Behçet?s disease, 77 Behçet disease patients and 101 control healthy individuals were included in this study. The Fenole-chloroform method was used for DNA isolation, suitable primers were used to amplificate the region, then a different band profile samples with the single strand conformation polymorhisms technique were created. We performed a DNA sequencing for each band profile.We found six different band profiles in our research. One band profile which is heterozygote for three polymorphisms was shown in this study firstly. Also, it was detected with statistical analysis that this profile has a 11.5 fold risk for development of thrombosis in Behcet patients.