TTK Üzülmez müessesesi ayak işyerlerinde solunabilir toz yoğunluklarının ve kuvars içeriklerinin araştırılması
Study of the respirable dust concentration in the coal faces of TTK Üzülmez colliery
- Tez No: 256424
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUPHİ URAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Solunabilir toz, kuvars, kızıl ötesi spektrofotometre yöntemi, Respirable dust, quartz, infrared spectroscopy technique
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada; TTK Genel Müdürlüğüne bağlı Üzülmez Müessese Müdürlüğü tarafından işletilmekte olan Kurul, Acun, Piriç ve Taban Acılık damarlarındaki ayak işyerlerinde solunabilir toz yoğunlukları ve kuvars içerikleri ölçülerek iş sağlığı ve güvenliği risk dereceleri belirlenmiştir. Toz örnekleme çalışmalarında MRE 113A gravimetrik toz ölçer kullanılmıştır. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi ve TTK İş Güvenliği Eğitim Daire Başkanlığı'ndaki Arge Laboratuar'ında toz yoğunluğu ve kuvars analizleri FTIR tekniği ile gerçekleştirilmiştir.Sonuç olarak Kurul ve Acun damarlarında ayak işyerlerinde toz yoğunlukları ve kuvars içerikleri müsaade edilebilen Eşik Sınır Değerlerinin üstünde olup III risk seviyelerinde olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, respirable dust consantration and its quartz conted of coal faces of the Acun, Kurul, Piriç and Taban Acılık of TTK Üzülmez Colliery were mausered. Risk levels of these coal faces were also determinat. MRE 113A gravimetric dust sampler has been used for dust measurements and ash and quartz contents of the samples have been analysed in ZKÜ and Head of Occupational Safety Training in TTK R&D laboratories using FTIR technique.As a result, dust consantrations and quartz contends of the samples obtained from Kurul and Acun coal faces are over the TWA at the III. Risk level occording to the Turkish regulations.