Coğrafi bilgi sistemleri kullanarak Osmaniye ili kültür varlıkları veri tabanının oluşturulması
Development of a database for the cultural and archaeological assets of Osmaniye using geographical information systems
  1. Tez No: 256563
  2. Yazar: ADİL KELEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. OĞUZ DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeometri, Archaeometry
  6. Anahtar Kelimeler: Harita, Kültür Varlıkları, CBS, Map, Cultural Asset, GIS
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada Osmaniye ili genelinde bulunan 152 adet tescilli ve 34adet tescil edilmemiş ancak Kültür Varlığı olabilecek yerlerin tamamınınenvanteri çıkarılmış ve CBS ortamında sayısallaştırılarak Osmaniye İli KültürVarlıklar Bilgi Sistemi oluşturulmuştur. Çalışmada Osmaniye ili Kültürvarlıklarının envanteri çıkarılmış, tarımsal ve mevcut kullanım durumları ileilişkilendirilerek, il genelinde sayısal harita üzerine işlenmiştir. Kültürvarlıklarının coğrafik konumları, mevcut kullanımları ve durumlarıbelirlenerek yeni çalışma alanlarında kullanılabilmesi olanağı sağlanmıştır.Kültür Varlıklarının sınıflandırılması yapılarak; tarihçesi, ulaşım ve şu andakidurumları hakkında bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, information from 152 registered and 34 unregistered Culturaland archaeologically important assets in Osmaniye had been collected and digitisedusing GIS in order to create the Osmaniye Cultural Assets information systems.Present agricultural and land use information were also cross analysed with thecultural assets in order to establish land use-archaeological relationships.Informationon location, present use and state of the Cultural Assets were also included into theinformation system with historical data which could be used by researchers fromother disciplines.The Cultural Assets were classified and information on location( how to get there ) date of construction and other historical information with presentcondition and use were included into the database.