99mTc(CO)3+ koru ile işaretli bisfosfonat bileşiğinin radyofarmasötik potansiyelinin incelenmesi
Analysing of radiopharmaceutical potential of the bisphosphonate compound labeled with 99mTc(CO)3+
  1. Tez No: 256649
  2. Yazar: KAMİLE ŞENOCAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP TEKSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bisfosfonat, [99mTc(CO)3]+ kor, DTPA, Bisphosphonate, [99mTc(CO)3]+ core, DTPA
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada bir bisfosfonat olan alendronatın (alendronate sodium) bifonksiyonel şelatlayıcı ajan yardımı ile radyoişaretlenmesi sağlanmıştır. Radyoişaretleme çalışması geniş bir kullanım alanı olan [99mTc(CO)3]+ koru ile sağlanarak işaretli kompleksin biyodağılım çalışması gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla DTPA (Dietilentriaminpentaasetik asit dianhidrit) molekülü NHS(N-hidroksisüksinimid) ile esterlenme tepkimesi sonucunda DTPA-NHS oluşmuştur. Sonuç olarak oluşan DTPA-NHS esteri alendronat ile birleştirilerek DTPA-Alendronat bileşiği sentezlenmiştir. Sentezlenen bileşiğinin yapı tayinleri 1H/13C-NMR ve HPLC çalışmaları ile gerçekleştirilmiştir. Daha sonra [99mTc(CO)3]+ koru ile sentezlenen bileşiğin işaretlenmesi sağlanmıştır. Oluşturulan [Tc(CO)3-DTPA-Alendronat] kompleksinin kalite kontrolleri İnce Tabaka Radyokromatografisi(TLRC) ve Yüksek Performanslı Sıvı Radyokromatografisi(HPLRC) ile gerçekleştirilerek radyoişaretlenme verimi bulunmuştur. Sonuçta DTPA-Alendronat bileşiğinin [99mTc(CO)3]+ koru ile %99 verim ile işaretlendiği bulunmuştur. Yapılan serum stabilite çalışmalarında bileşiğin kararlılığını 24 saat süresince koruduğu gözlenmiştir. [Tc(CO)3-DTPA-Alendronat] kompleksinin biyolojik radyofarmasötik potansiyeli Albino Wistar sıçanlar üzerinde yapılan biyodağılım çalışması ile belirlenmiştir.Bu çalışmadan edinilen bilgilerin radyoişaretli bisfosfonatlı komplekslerin geliştirilmesine katkısı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, radiolabeling of alendronate (Alendronate sodium) is provided with the help of the bifunctional cheleating agent which is a bisphosphonate. Being provided with [99mTc(CO)3]+ core which has a wide usage field, biodistribution of radiolabeling complex is performed. For that purpose, DTPA-NHS(Diethylenetriaminepentaacetic acid dianhydride-N-hidroksisüksinimid) is formed at the end of the ester reaction between DTPA and NHS. As a result, combining formed DTPA-NHS ester with alendronate, DTPA-Alendronat compound is synthesized. The structure of synthesized compound is determined with the studies of 1H/13C-NMR and HPLC. After then, the labeling with [99mTc(CO)3]+ core of synthesized compound is provided. Performing quality controls of formed [Tc(CO)3-DTPA-Alendronat] complex with Thin Layer Radiochromotography (TLRC) and (HPLRC), the labeling yield has been found. In conclusion, it is found that DTPA-Alendronate compound is labeled with %99 yield with [99mTc(CO)3]+ core. It is observed that the compound conserves its stability for 24 hours in serum media. Biodistribution performed on Albino Wistar rats to determine radiopharmaceutical potential of [Tc(CO)3-DTPA-Alendronate] complex.It is thought that the data gained from this study will make contribution to development of complexes with biphosphonate.