Pamuklu dokuma kumaşların mikrobiyal işlemlerle ağartılması
Biobleaching of cotton fabrics by microbiological processes
- Tez No: 256790
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURDAN PAZARLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Pamuklu dokuma kumaş, biyoağartma, Cotton fabrics, Biobleching
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Tekstil sanayinde, ön terbiye, bir tekstil ürününü daha sonraki işlemlere (boya, baskı, bitim işlemleri için) hazırlayan ana terbiye dallarından biridir. Son yıllarda ön terbiye işlemlerinde enzim kullanımına ilişkin pek çok çalışma bulunmaktadır.Pamuk lifleri kendisine açık sarımtırak- kahverengi renk veren doğal boya pigmentleri içermektedir. Ağartma adı verilen ön terbiye işlemi ile bu pigmentleri bozuşturup, parçalayarak liflerin temiz, beyaz bir görünüm kazanması sağlanmaktadır.Bu çalışmada pamuktaki çeşitli safsızlıklar ve doğal boya pigmentlerinin biyolojik olarak uzaklaştırılması amaçlanmaktadır. Büyük ölçüde pamuğun renginden sorumlu olan flavonoidler çeşitli bakteri ve fungus türleri tarafından degrade edilebilmektedir. Pamuklu mamulde bulunan bu pigmentlerin mikrobiyal/enzimatik transformasyonu biyoağartma etkisi gösterebilir ki bu sayede de kimyasal ağartmaya alternatif bir yöntem olabilir. Bu nedenle, bu tez çalışmasında farklı mikroorganizma türleri ve büyüme ortamlarında mikrobiyal ağartma işlemi uygulanmıştır. Biyoağartmada etkin olduğu saptanan mikroorganizma türleri ile optimizasyon çalışması gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar konvansiyonel hidrojen peroksit ağartması ile karşılaştırılıp kopma mukavemeti, hidrofillik, haşıl sökme derecesi, lignin ve pektin içeriği, bakır sayısı ve beyazlık derecesi kullanılarak değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In textile industry, pretreatment is one of the main treatment branches which prepares a textile product to the other processes (dyeing, printing, finishing processes). In recent years, there have been a lot of studies about using enzymes in pretreatment processes in literatures.Cotton fibers contain natural dye pigments which give buff and brown colors to it. Bleaching supplies clear and white appearance of cotton by means of decompositing and degrading natural dye pigments.The aim of this study is to remove natural dye pigments and some impurities exist on cotton biologically. Flavonoids that are responsible for cotton?s colour can be degraded by various bacterium and fungus species. Microbiological/enzymatical transformation of these pigments exist on cotton can display biobleaching effect, therefore this method can be alternative to the chemical bleaching. In this study, microbial biobleaching were carried out with different microorganisms and culture conditions. Results were compared with conventional H2O2 bleaching via bleaching degree, tensile strenght, absorbency, desizing degree, removed pectin quantities and copper quantities.