Heterogenization of homogeneous catalysts and aqueous biphasic systems
Homojen katalizörlerin heterojenleştirilmesi ve sulu bifazik sistemler
  1. Tez No: 256789
  2. Yazar: RAHİME CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Benzimidazolyum tuzları, N-Heterohalkalı karben, paladyum, heterojen katalizör, suda çözünür kompleksler, C-C bağ oluşumu, Benzimidazolium salts, N-Heterocyclic carbene, palladium, heterogeneous catalyst, water soluble complexes, C-C bond formation
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Metal-N-heterokarben (NHC) komplekslerinin homojen katalizde yaygın bir şekilde kullanılan fosfinlere alternatif olmaları, son zamanlarda büyük ilgi çekmektedir. Çünkü katalitik koşullarda (yüksek sıcaklıkta) P-C bağı kopmakta ve P atomu havanın oksijeni ile kolayca oksitlenmektedir. Buna karşın, metal-NHC kompleksleri havanın nemi ve oksijenine karşı çok kararlıdır. Dolayısıyla tepkime ortamında ligant fazlasına gerek yoktur.Homojen katalizör tasarımında etkinliği ve seçimliliği artırmak, ürünlerden katalizörün kolay ayrılmasını sağlamak ve katalizörün ömrünü uzun tutmak temel amaçtır. Bu nedenle, bu tezde ?Si(OEt)3 fonksiyonel grubu ile immobilizasyon ve çözünürlük çalışmaları yapılmıştır.Tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde N-heterohalkalı karben (NHC) ligantları ve onların paladyum(II) kompleksleri özetlenmiştir. Tezin ikinci bölümünde deneysel çalışmalara yer verilmiştir. Üçüncü bölümünde ise, dimerik Pd-NHC komplekslerinden (2) karben-imeo Pd(II) kompleksleri (3) ve karben-piridinkarboksilik asit Pd(II) kompleksleri (4-7) sentezlenerek bunların katalitik özellikleri test edilmiştir.Sonuçta, iki farklı yöntemle: (1) ?Si(OEt)3 grubunu silikaya tutturarak, (2) kompleksi sulu ortama alarak homojen katalizörlerin heterojenleştirilmesi gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Metal-N-heterocyclic carbene (NHC) complexes have recently attracted considerable attention as possible alternatives for the widely used phosphine complexes in homogeneous catalysis. Because, P-C bond can be cleaved at catalytic conditions (high temperature) and P atom easily was oxidized with the oxygen of the air. In contrast, metal-NHC complexes are very stable toward moisture and oxygen. Consequently, excess ligands are not used in catalytic.Fundamental aim in designing the new homogeneous catalyst is to increase the activity and the selectivity. Easy separation of catalyst from products and increased catalyst life is also main concern. Therefore, in this thesis immobilization via ?Si(OEt)3 functionality and solubilization studies were carried out.This thesis consists of three parts. The first part is a concise review on N-heterocyclic carbene (NHC) ligands and their complexes. In part II the experimental details were given. In part III, from dimeric Pd-NHC complexes characterization and catalytic studies of mono carbene-mono imeo Pd(II) complexes (3) and mono carbene-mono pyridinecarboxylic acid Pd(II) complexes (4-7).Consequently, two different methods: (1) immobilization of Si(OEt)3 to silica; (2) immobilization of complexes to water, heterogenization of homogeneous catalysts was carried out.