Bir su ürünleri işletmesinde geleneksel ve hızlı test yöntemler ile Listeria türlerinin saptanması
Detection of Listeria spp. in a seafood processing plant using conventional and rapid test methods
  1. Tez No: 256927
  2. Yazar: SİNEM AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU KIŞLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Listeria türleri, su ürünleri, su ürünleri işletmesi, geleneksel yöntem, hızlı yöntem, Listeria spp, seafoods, seafood processing plant, conventional method, rapid test method
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma bir su ürünleri işleme tesisinde Listeria türlerinin kontaminasyonunun belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla bir su ürünleri işleme tesisinden alınmış olan hem çevresel hem gıda örneklerinde geleneksel yöntem ve hızlı test yöntemi ile Listeria türleri aranmıştır. Aynı zamanda gıda ve çevresel örneklerde, çalışması immünolojik prensiplere dayanan TECRA Unique Listeria Test kullanılarak testin etkinliği tespit edilmiştir.Çalışma kapsamında İzmir çevresindeki faaliyette olan bir su ürünleri işleme tesisine iki farklı zamanda gidilmiştir. Örnekleme döneminde işletmede üretilmiş olan su ürünleri (taze hamsi fileto, ahtapot salatası, hamsi salatası, taze karides, vb.) ile birlikte zemin, plastik kasalar, taşıma bantları, plastik eldivenler, önlükler, tezgahlar ve işletmede kullanılan su olmak üzere toplam 40 örnek (her örneklemede 20'şer örnek) analize alınmıştır.Birinci örnekleme sonuçlarına göre geleneksel yöntem ile 20 örneğin 3'ünde (% 15) Listeria türleri izole edilirken, bu mikroorganizma türleri hızlı yöntem ile izole edilmemiştir. Bu 3 izolattan su örneğinden izole edileni Listeria monocytogenes olarak saptanmıştır. Diğer 2 izolat ise zemin ve taze mürekkep balığından izole edilerek bu izolatların diğer Listeria türlerine ait olduğu tespit edilmiştir.İkinci örnekleme sonuçlarına göre geleneksel yöntem ile 20 örneğin sadece 1'inde (taze karides, % 5) Listeria türü izole edildiği halde hızlı yöntem ile bu mikroorganizma izole edilmemiştir.Sonuç olarak geleneksel yöntem ile toplam 40 örneğin 4'ünde (% 10) Listeria türleri tespit edilirken hızlı test yöntemi Listeria türlerinin izole edilmesinde yetersiz kalmıştır. Ayrıca yapılan çalışma ile su ürünleri işletmesinin Listeria türleri ile kontaminasyonunun oldukça düşük olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out for the determination of Listeria species contamination in a seafood processing plant. For this purpose, Listeria species were searched in both environmental and food samples taken from a seafood processing plant using conventional method and rapid test methods. At the same time, effectiveness of TECRA Unique Listeria test, based on immunological principles, was determined in the food and environmental samples.Under the scope of this study, a seafood processing plant in İzmir was visited two different times. Forty samples (20 samples in each sampling) in total, including seafood products (fresh anchovy fillets, octopus salad, anchovy salad, fresh shrimp, etc.) produced in the plant in the sampling period, together with the floor, plastic cases, conveyor belts, plastic gloves, aprons, workbenches and the water used in the plant were analyzed.According to the results of the first sampling, while Listeria species were isolated in 3 of 20 (15%) samples by conventional method, these microorganisms were not isolated by rapid test method. One of these 3 isolates, isolated from water sample, was identified as Listeria monocytogenes. The other 2 isolates isolated from the floor and the fresh cuttlefish were determined other Listeria species.According to the results of the second sampling, although Listeria spp. was isolated in only 1 (fresh shrimp) of 20 samples (5%) by conventional method, this microorganism was not isolated by rapid test method.In conclusion, while Listeria species were detected in 4 of 40 (10%) samples by conventional method, rapid test method failed to detect the isolation of Listeria species. Moreover, the contamination of Listeria species in the seafood processing plant was found to be quite low.