Istakoz yetiştiriciliği ve ıstakozların canlı stoklanmalarının incelenmesi
Lobster cultivation and stock them live
  1. Tez No: 256926
  2. Yazar: GÖZDE ERTUĞRUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Lobster, Lobster cultivation, Lobster stock
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Istakoz tüm dünyada çok büyük talep gören bir türdür. Lezzetli olmasının yanında besin değeri de oldukça büyüktür. Fakat bilinçsiz avcılık ve deniz kirliliği bu türün geleceğini tehlike altına almaktadır. Bunun için araştırma da, yapılmış ve yapılmakta olan deneysel ve ticari ıstakoz üretim denemeleri ve ıstakozların canlı stoklanabilmeleri için yapılabilecek çalışmalar ile ilgili bilgilere yer verilmiştir.Öncelikle ıstakozun nasıl bir deniz canlısı olduğu (türleri, biyolojisi, üremesi..vs), ekonomik değeri, genel özellikleri ve yaşam ortamları üzerinde durularak ıstakozların nasıl canlılar olduğunun daha iyi anlaşılabilmesi sağlanmaya çalışılmıştır.Daha sonraki bölümlerde ise ıstakozun yetiştiriciliği ve yetiştiricilik koşulları, temin edilen türleri ve yerleri, temin edildikten sonra hangi koşullarda ve hangi yöntemler ile canlı stoklandıkları hakkında araştırmalara yer verilmiştir.Sonuç olarak, ülkemizde kültür koşullarında ıstakozların üretim çalışmaları yapılarak, gelecekte ıstakoz kaynaklarımızınkorunması için için en verimli şekilde ıstakoz üretmenin yollarının araştırılmalıdır. Böylece giderek yok olan ıstakoz türünün korunması ve ileride ticari amaçlı yetiştiriciliği için adım atılmış olacaktır.Anahtar sözcükler : ıstakoz, ıstakoz yetiştiriciliği, ıstakoz stoklanması
Özet (Çeviri)
Lobster is one of most demanding and popular sea food all around the world. Beside it is delicious, food value of lobster is quite considerable. However, unconscious hunting and polluted sea put them in danger for the future. Therefore, I personally searched some current analysis, commercial manufacturing experiments and some studies to stock them alive and informations concerning lobster.First of all, we have to clarify and describe lobster (type, biology and reproduction) as economical worth, general properties and, life environment make them understanding.In next sections, you can find informations about lobster manufacturing, conditions of manufacturing, ensuring, and methods of stock them alive.In conclusion, we have to research production of lobster efficiently in order to protect their resource. This will help us to protect lobster which disappear day by day and improve to grow.