Sürekli kan şekeri ölçümü yapabilen cihaz tasarımı üzerine bir araştırma
An investigation based on designing a continuous glucose monitoring device
  1. Tez No: 256931
  2. Yazar: AYCAN TUTAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN DALKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Biyomühendislik, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şeker ölçümü, nefes analizi, elektronik burun, Glucose monitoring, breath analysis, electronic nose
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu tezde, sürekli kan şekeri ölçümü yapılmasını sağlayabilecek girişimsel olmayan on dört teknoloji çeşitli bilgi kategorileri altında incelendi. Bu teknolojilere dayalı on altı cihaz ve yarı girişimsel dört cihaz ise ideal bir şeker ölçüm cihazının taşıması gereken özelliklerin ışığında incelendi. Sürekli (sık) şeker ölçümü için yeni bir teknoloji, nefes analizi, kullanımının uygun olabileceği değerlendirildi. Daha önce yapılan çalışmalarla kan şekeri ile bağlantılı nefeste tespit edilen biyoişaretçiler değerlendirmemizi desteklemektedir.Nefes analizini kullanarak sürekli şeker ölçümü yapabilen cihaz tasarımı için nasıl bir yol izlenmelidir sorusunun cevabı ayrıntılı olarak irdelendi. İrdelenen başlıklardan bazıları biyoişaretçilerin belirlenmesi, sensör performans parametrelerinin belirlenmesi, sensörlerin seçimi, sinyal dönüştürme yönteminin seçimi, sinyal ön-işleme yöntemlerinin seçimi ve desen analiz yönteminin seçimi olarak özetlenebilmektedir. Bu değerlendirmelerin ve en son teknolojinin ışığında nefes analizi üzerinden kan şekeri seviyelerini belirleyecek cihazın temelde bir elektronik burun olmasının uygun olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
In this thesis, fourteen non-invasive technologies for continuous (frequent) glucose monitoring (CGM) were examined under various information categories. Sixteen devices based on these technologies and four semi-invasive devices were examined in the light of characteristics that an ideal glucose monitoring device needs to have. It was evaluated that use of a new technology, breath analysis would be proper for CGM. Several breath biomarkers, detected in previous researches, related to blood glucose levels support our evaluation.Alternative ways for designing a CGM device by using breath analysis were examined in details. Some of the titles examined are summarized as determination of biomarkers, determination of sensor performance parameters, selection of sensors, selection of a signal transduction method, selection of signal pre-processing methods and selection of a pattern analysis method. In the light of this evaluation and the state-of-the art technology it was thought that a device to determine glucose levels through breath analysis should basically be of an electronic nose.