Uluslararası tarımsal ürün pazarlaması: Türkiyede yaş meyve ihracatı üzerine bir uygulama
International marketing of agricultural products :An application towards fresh fruit exportation in Turkey
- Tez No: 257477
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Tarımsal Pazarlama, Yaş Meyve ? Sebze İhracatı, Ege Bölgesi, Pazarlama, International Agricultural Marketing, Fresh Fruit ? Vegetable Exports, Aegean Region, Marketing
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Türkiye'nin tarımsal ürün üretimi ile dışsatımı diğer ihracat ürünlerine oranla düşük seviyede olsa da stratejik öneme sahiptir. Bu çalışmada Ege Bölgesinde faaliyet gösteren yaş meyve ve sebze ihracatı yapan firmalar incelenmiş ve yaptıkları pazarlama faaliyetleri ele alınmıştır. Araştırma yapılan sektördeki firmalar küçük ve orta ölçekli işletmeler olup yerel pazarda uzmanlaşmanın ardından ihracata başlamışlardır.İncelemeye konu olan ihracatçı firmaların pazarlama aktiviteleri yetersiz bulunmuştur. Tanıtım ve markalaşma faaliyetleri diğer sektörlere kıyasla arzu edilen seviyelerde değildir. Yurtdışı pazarları tanıyıp pazarlama stratejileri belirleyecek kalifiye personele ihtiyaç olduğu tesbit edilmiştir. Dış satım yapan yaş meyve ? sebze firmaları dağıtım kanalı olarak ihracat yapılan ülkedeki toptancı hallerini kullanmaktadırlar. Diğer etkili dağıtım kanallarından perakende zincir mağazalar ile internetin daha yoğun kullanılması gerektiği önerilmiştir.İşletmeler ihracata yerel pazardaki daralma ve yetersizlik nedeniyle yönelmişlerdir. Uzmanlaşan firmalar yurtdışından gelen sürekli talep doğrultusunda ihracatlarına devam etmektedirler. Yapılan ihracatlarda talep doğurucu pazarlama aktiviteleri uygulanarak ihracatlara süreklilik kazandırılması gerektiği tesbit edilmiştir.Araştırma yapılan işletmelerin çoğunluğu pazarlama hizmetlerini kendileri gerçekleştirmektedirler. Paketleme tesisleri ile soğuk hava depoların gelişmiş ülke standartlarının altında olduğu gözlemlenmiş ve devletin bu alanda modernizasyon amacıyla verdiği desteklerden yeterince faydalanılmadığı gözlemlenmiştir.İncelenen firmaların en fazla Rusya ve Rusça konuşan ülkelere ihracat gerçekleştirdikleri görülmüş, Avrupa Birliği ülkelerine yapılabilecek ihracat potansiyelinin daha fazla olduğu düşünüldüğünde bu pazarlara daha fazla yönelmenin faydalı olacağı düşünülmektedir.İşletmeler dış pazarlarda birçok sorunla karşılaşmakta ve bunların en önemlilerinin pazar bulma ve yoğun rekabet olduğu tesbit edilmiştir. Tüm bu sorunların güçlü bir pazarlama planı ile ürünün en başından en son dağıtım süreçlerine kadar uygulanması gereken pazarlama stratejileri ile iyileştirilebileceği tesbit edilmiştir. Tanıtım faaliyetlerinin yeterince yapılmaması uluslararası pazarlarda doğru bir imaja sahip olamadığımıza neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
Agricultural production and exportation of Turkey have a strategical importancy. In this research fresh fruit and vegetable exporter companies in Aegean region have been examined and their marketing activities were evaluated. Firms in this research are small and middle size companies that started to exportation after specialization in domestic market.The exporter companies have not sufficient marketing activities. Promotion and branding activities are not in the desired levels as of the other sectors. It is established that qualified personnels are needed to know the international markets and determine marketing strategies. Fresh fruit and vegetable exporter companies generally use market houses as a distribution channel. Others channels like retail chain stores and web channels are recommended.The companies have started to exportation because of decrease and insufficiency in the local market. Specialized companies have been continuing their exports because of continuous demands coming from international markets. Marketing activities creating demand are essential for continuous exportation.The companies do marketing services themselves. Packing facilities and cold warehouses are under developed country standarts. The goverment supports for the modernization but companies don?t benefit much.The companies export mainly to Russia and Russian speaking countries. European Union countries have a big potential and firms should focuse more to this market.The companies face many problems in the international markets. Finding new markets and tight competition are the biggest difficulties. All these difficulties can be overcame if a strong marketing plan is applied from the beginning of the product to the end distribution process?. Because promotion activities are not sufficient in Turkey we don?t have a good reputation in the international markets.