Gecekondudan apartmana geçiş sürecinde kültürel dönüşüm: Ankara Şentepe ve Birlik Mahallesi örneğinin Bourdieucu bir çözümleme denemesi
Cultural transformation in the process of moving from gecekondu (shanty) to apartment flat: The analysis of the case of Şentepe and Birlik District of Ankara in accordance with Bourdieu?s approach
  1. Tez No: 257570
  2. Yazar: NİLÜFER KORKMAZ YAYLAGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. N. SERPİL ALTUNTEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: kültürel dönüsüm, göç, kentlesme, sınıf kültürü, habitus, komsuluk, akrabalık-hemsehrilik, Ankara, cultural transformation, immigration, urbanization, class culture, habitus, neighbourhood, kinship-countryman, Ankara
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu çalısmada kentsel dönüsüm uygulamalarıyla gecekondudan apartmana geçen ve yeniekonomik sermayeye kavusan insanların yeni yasam ortamlarında çevre ile kurduklarıiliskilerin etkisiyle nasıl bir kültürel dönüsüm geçirdikleri arastırılmaktadır. Çalısmadakültürel dönüsüm, insanların kazandıkları yeni ekonomik sermayeyi baska sermayetürlerine dönüstürüp dönüstürmedikleri ve komsuluk iliskilerinin etkisiylehabituslarındaki dönüsümün nasıl deneyimlendigi çerçevesinde ele alınmaktadır. Butez, Ankara'nın Birlik ve Sentepe Mahalleleri gibi ekonomik, kültürel, sosyal vesimgesel sermaye dagılımlarının farklı oldugu iki bölgede, yasanan kültürel dönüsümündüzeyinin de farklı olacagı hipotezine dayanmaktadır.Pierre Bourdieu'nün yapılasma kuramına dayalı olarak yapılan alan arastırmasında, heriki mahallede onar aile ve mahalleye sonradan gelen birer aile olmak üzere, toplamyirmi iki aile ile derinlemesine görüsme yapılmıstır. Sermaye dagılımları kendi içindehomojen olan Sentepe ile heterojen olan Birlik Mahallesindeki ailelerin toplumsal/kültürel dönüsüme verdigi tepkinin farklı oldugu gözlenmistir. Bulgulara göre, budönüsüm sürecinin homojen bölgede daha uyumlayıcı, heterojen bölgede ise dahaçatısmacı oldugu saptanmıstır. Yasanan sürecin sınıf kültürü baglamında incelendigi butezde, sınıf kültürünün, sınıflar arasındaki ekonomik ve kültürel sermaye farklarındankaynaklanan gerilimleri, belli simgesel ve kültürel kodlarla yansıttıgı ve mesrulastırdıgısöylenebilir.
Özet (Çeviri)
The present study investigates how those who moved from gecekondus (shanty) to flats,constructed inview of the Urban Transformation Project, enriqueur in the metropoles ofTurkey since 1990?s; acquiring new economic capital as a result of new relations theyencountered in their new social environment have transformed culturally. In this study,cultural transformation has been analyzed in the context of whether the new flatdwellerstransformed their newly acquired economic capital to other kinds of capital andhow, in relation to their new neighbourhood, they experienced the changes in theirhabitus. This dissertation departs from the assumption that the level of culturaltransformation would be different in Sentepe and Birlik, two districts of Ankara with adifferentiated distribution of economic, cultural, social and symbolic capitals.In the field research based on Pierre Bourdieu?s structuration theory, in each district, indepthinterviews were made with twenty-two families in sum, ten local families and onelate-comer from each district. It was observed that the reactions to culturaltransformation in Sentepe, in which the distribution of capital is homogenous, and inBirlik District, with a heterogenous distribution of capital, are different. It was observedthat the process of transformation is experienced harmoniously in Sentepe whereas itwas conflictual in Birlik. This thesis examines the experienced process in the context ofclass culture. As a result, it can be stated that class culture reflects and legitimates thedifferences and tensions among social classes, which arise from unequal distribution ofeconomic and cultural capital.