Hakkari ilinin sosyal, ekonomik ve kültürel yapısı (1950-2010)
Hakkari's social, economic and cultural structure (1950-2010)
  1. Tez No: 257845
  2. Yazar: ÖZGÜR BATTAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet dönemi sonrası, Hakkari, modernleşme, göç, sosyal yapı, terör, sağlık, eğitim, Post-Republican era, Hakkari, modernization, migration, social structure, terrorism, health, education
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu çalışmanın amacı; Hakkari ilinde Cumhuriyet dönemi sonrası modernleşme sürecinde; tarımda, sanayide, eğitimde, sağlık alanında, ticarette ve alt yapıda meydana gelen gelişmelerin analizini yaparak ilin sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel yapısının analizini ortaya koymaktır. Hakkari ilinin kültürü ve etnik yapısının diğer Doğu illerinden farklılıklar göstermesi nedeniyle ilin dışa kapalı sosyal yapısının incelenmesi büyük önem arz etmektedir.Çalışmanın alanını; Hakkari ili ve ilçelerinde yaşayan halk ve bu ile atanmış devlet memurları ile Hakkari ilinin kurum ve kuruluşları oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında; Hakkari merkez ve ilçelerinde; Vali yardımcıları, İlçe Kaymakamları, İl ve ilçelerde bulunan Halk Eğitim Merkezleri, Öğretmenevleri yetkilileri, Belediye yetkilileri, Milli Eğitim Müdürleri, Nüfus Müdürleri, İl Sağlık Müdürlüğü ve İlçe Sağlık Grup Başkanlığı yetkilileri, özel dershane yönetimleri, Hakkari Sanayi ve Ticaret Odası yetkilileri, Tarım Müdürlükleri, Çevre ve Orman Müdürlükleri, Sivil Toplum Örgütleri, Hakkari Üniversitesi yetkilileri gibi çok sayıda kurum ve kuruluş ile görüşülerek Hakkari hakkında geniş kapsamlı bir araştırma hazırlanmıştır. Bu araştırma kapsamında başta Ankara'da bulunan Milli Kütüphane, Yüksek Öğretim Kurumu Tez Merkezinde bulunan Hakkari konulu tezlerden de yararlanılmıştır. Çalışma yapılırken literatür araştırmasının yanında katılımlı gözlem tekniğinden de yararlanılmış ve halktan çok sayıda kişiyle de görüşülerek yerel halkın kültürel değerleri ve sosyal yapısı hakkında önemli veriler elde edilmiştir.Bu araştırma sonucunda Hakkari ilinin dışa kapalı kültürel yapısını koruduğu anlaşılmıştır. Son 30 senedir ilde yaşanan terör gerçeği ve 1990'lı yıllarda yaşanan göçler ilin modernleşmesini olumsuz etkilemiştir. İlde terör sorunu ve buna bağlı güvenlik probleminin atlatılması sonrası Hakkari'ye yapılacak yatırımlarla, kalkınabilme dinamikleri arz eden bu il modernleşme sürecinde gelişme açısından kendisine yer bulabilecek potansiyellere sahiptir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, in the process of modernization after the Republic era in Hakkari by analyzing developments occurring in agriculture, industry, education, health sector, commerce and infrastructure, Hakkari?s socio-economic and socio-cultural structure of the analysis is to reveal. Because of Hakkari provinces and ethnic composition of the culture shows differences from the other Eastern provinces, it is crucial to examine Hakkari?s social structure.The scope of work, in Hakkari province and district government officials appointed by the people who live with these institutions constitute the province of Hakkari. In the study, in Hakkari province and district centers; Deputy governors, district governors, provincial and district located in the Public Education Center, Teachers authorities, municipal authorities, National Training Directors, National Directors, Regional Health Director and County Health Division officials, the special courses managers, Hakkari Chamber of Commerce officials, Agriculture Directorate Environment and Forest Departments, Civil Society Organisations, Hakkari, such as University officials met with numerous agencies and organizations a comprehensive study was prepared on the Hakkari. Particularly in the context of this research by the National Library in Ankara, Higher Education Center located in the thesis dissertation of the Hakkari were also benefited. While doing research work of literature, I was also benefit from participatory observation and many people from the public as well as personal interviews with local people's cultural values and social structure have been obtained important data on.As a result of this investigation it is understood that Hakkari preserves its social structure closed to the outside. Last 30 years occured in the province, terrorism reality and immigration in the 1990s, has negatively affected the modernization of the province. Problem of terrorism and related security problems in the province of Hakkari following to be overcome with the investment, development and supply to the dynamic development in this province in terms of the modernization process itself has the potential to take place.