Mehmet Zeki (Pakalın)' nin Maktul Şehzadeler isimli eseri(transkripsiyon ve değerlendirilme)
Mehmet Zeki (Pakalın)?s Maktul Şehzadeler the transcripstion and evaluation
- Tez No: 258166
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kardeş katli, Şehzade, Mehmet Zeki Pakalın, Osmanlılar, Fratricide, Shahzadah, Mehmet Zeki Pakalın, Ottoman
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 498
Özet
Mehmet Zeki (Pakalın)'ye ait eserin, günümüz harflerine çeviri ve değerlendirmesi yapılmıştır. Bu eser, Osmanlı Devleti'nde, taht kavgaları, kardeş katli uygulamaları ve XVII. yüzyıla kadarki bazı siyasi olayları anlatmaktadır. Bu itibarla kardeş katlinin kronolojik sıralamasına göre nedenleri ve sonuçlarından bahsedilmektedir. Osmanlıda kardeş katlinin ne zaman uygulanmaya başlandığı, saltanat iddiasıyla ortaya çıkan şehzadelerin ne şekilde cezalandırıldığı, ulemanın kardeş katli hakkında verdiği fetvalar anlatılmıştır. Ankara Savaşı (H. 804-M. 1402) sonrası, Anadolu'nun siyasi durumu, Fetret devri, kardeş katli vakaları, Fatih zamanında kardeş katlinin kanunlaştırılması, II. Bayezit ile Cem Sultan arasındaki taht mücadelelerinin yanı sıra; Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, III. Murat, III. Mehmet, I. Ahmet, II. Osman ve IV. Murat dönemindeki kardeş katli vakaları hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca eserde; Avrupa şehirlerinden, İstanbul'daki sosyal yaşamdan, kadınların devlet yönetimindeki etkisinden ve devlet adamlarından bahsedilmiştir.Tarafımızdan transkribe edilen eser esas alınmak suretiyle kardeş katli meselesi hakkında bilgi verilmiştir. Osmanlı Devleti'ndeki kardeş katli meselesi, siyasi ve askerî olaylar açıklandıktan sonra eser ayrıca değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Bu değerlendirme sonucunda yeni bilgilere ulaşılmaya çalışılmıştır.Eserde, Osmanlı Devleti'nin; siyasi, askerî, içtimai ve idari tarihi bulunmaktadır. Bu yapı içerisinde kardeş katli meselesi ve siyasi tarih önemli bir yer tutmaktadır. Osmanlı Devleti'nde kardeş katli uygulaması ve sonuçları hakkında bilgi verilmesi tarih araştırmaları için yeni ve farklı bilgi olacaktır.
Özet (Çeviri)
Translation and assessment of the work by Mehmet Zeki (Pakalın) was made relating to the new alphabet. This work narrates the throne fights, fratricides and some political events in the Ottoman Empire that occurred until the 17th century. The causes and effects of fratricides in chronological order are narrated in this respect. When the fratricides began to be committed, how the shahzadahs who turn out with claims of rule were punished and the advisory opinions of the Muslim scholars about the fratricides were presented. Information about the political situation of Anatolia following the Ankara War (Hegira.804-Christ.1402), the Ottoman Interregnum, the fratricide incidents, the legalization of fratricide during the reign of Fatih the Conqueror, and as well as the throne struggles between Bayezid the II. and Sultan Cem the fratricides during the reigns of Yavuz Sultan Selim, and Suleyman the Magnificient, Murat the III rd, Mehmet the IIIrd, Ahmet the Ist, Osman the IInd and Murat the IV was given. Besides, the European cities, the social life in Istanbul, the affect of women on ruling and the statesmen were mentioned in this work.Basing on the work that was transcribed by us, information on the issue of fratricide was given. After all the work was transcribed, the issue of fratricide in Ottoman Empire was additionally assessed upon the explanation of political and military events. As a result of this assessment, further information was aimed to be reached. The assessment was done taking the mentioned work as a base; in addition to this other resources were also benefited.In this work the political, military, social and administrative history of Ottoman Empire is included. In this structure the issue of fratricide and political history is of significant importance. Giving information about the fratricide in Ottoman Empire and the results of it will be new and distinct to historical researches.