İlköğretim okullarında okul aile birliklerinin işleyişinde karşılaşılan sorunlar(Kayseri ili örnegi)
Problems faced in the function of parent teacher associations at primary schools
- Tez No: 258167
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ŞANAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: okul aile birliği, yönetici, öğretmen, veli, başarı, işbirliği, Parent-Teacher Associations (PTA), School Administrators, Teacher, Parents
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim okullarında görev yapan öğretmen, yönetici ve velilerin okul aile birliğinin işleyişinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileriyle ilgili görüşlerini belirlemektir.Bu araştırmada, Kayseri iline bağlı Melikgazi ilçesindeki ilköğretim okullarında görev yapmakta olan okul aile birliği üyeleri olan yönetici, öğretmen ve velilerin okul aile birliğinde karşılaşılan sorunlar ile ilgili görüşleri incelenmiştir.Araştırmada betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırmanın veri toplama aracı olarak kullanılan ?okul aile birliğinde karşılaşılan sorunlar Anketi?, ilgili alanyazın göz önünde bulundurularak hazırlanmış ve 2009?2010 eğitim öğretim yılında İlköğretim okullarındaki okul aile birliği üyelerine uygulanmıştır. Toplam 400 anketten 350 anket yanıtlanmıştır. Buna göre % 87,5 oranında bir geri dönüş olmuştur.Araştırmadan elde edilen verilerin çözümlenmesinde yüzde, frekans analizleri kullanılmıştır. Bu araştırma ile ilgili tüm istatistiksel çözümlemelerde SPSS 15.0 paket programından yararlanılmıştır. Anket formu 48 sorudan oluşmaktadır. Okul Aile birliğinin karşılaştığı sorunları ortaya çıkarmaya yönelik olarak hazırlanmış, verilen cevaplar titizlikle incelenmeye ve yorumlanmaya çalışılmıştır. Araştırmaya katılan üyelerin cinsiyeti, eğitim durumu, yaşı, mesleği ve sahip olduğu çocuk sayısı ve okul aile birliğinde karşılaşılan sorunlar incelenmiş ve yorumlanmıştır. Araştırmaya toplam 350 kişi katılmıştır. Araştırmaya katılan deneklerin %5'ni yöneticiler %36.7'sini öğretmenler%58,3'veliler oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this survey is to determine the problems faced by teachers, administrators and parents in the functioning of Parent-Teacher Associations in primary schools.In our survey, we analyzed the thoughts of parents, teachers and administrators of primary schools who have faced problems in the functioning of Parent-Teacher Associations in Melikgazi County in the city of Kayseri.We have employed Descriptive Analysis Method in our survey. We have designed a questionnaire, ?Problems Faced in Parent-Teacher Associations?, which has been applied on members of PTA?s of primary schools in the mentioned field of survey in 2009-2010 education year. Four hundred copies are sent to our interviewees and three hundred of them have replied. According to this, there is an efficiency rate of 87.5%.We have used percentage and frequency methods in analyzing the date obtained during our survey. We have utilized SPSS 15.0 package in all statistical analysis. The questionnaire is made up of 48 questions. The questionnaire is designed to search for all kinds of problems in functioning the PTA?s in primary schools, and all the answers are checked and evaluated carefully. Personal information about the subjects such as gender, education, age, occupation, number of children they have and problems faced by these people have been included in the evaluation period. The total number of our subjects 5% of which are administrators, 36,7% are teachers and 58,3% are parents is 350.