Cumhuriyet ve Yeni Şafak gazeteleri örnekleminde 2007 milletvekili seçim sürecinde Adalet ve Kalkınma Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi politik eğilimlerinin basında yer alma biçimlerinin içerik analizi tekniği ile karşılaştırılması
The comparison, with content analysis techniques, of the political tendencies of Justice and Development Party and Republican People's Party in media by the sample of Cumhuriyet newspaper and Yeni Şafak newspaper at the process in 2007 Parliamentary Election
  1. Tez No: 258368
  2. Yazar: CANAN TİRYAKİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasi parti, kitle iletişim araçları, seçim, muhafazakârlık, sosyal demokrasi, Political Party, Mass Media, Election, Conservatism, Social Democracy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu çalışmada, 2007 milletvekili seçim sürecinde Adalet ve Kalkınma Partisi ile Cumhuriyet Halk Partisi'nin politik eğilimlerinin Cumhuriyet ve Yeni Şafak Gazeteleri köşe yazılarında kamuoyuna aktarım biçimleri araştırılmıştır. Literatür taraması ve nitel araştırma tekniklerinden içerik analizi tekniği kullanılarak, adı geçen gazetelerin köşe yazılarında yer alan kavramların analiz edilmesi sonucunda her iki parti ile ilgili yazılarda kullanılan kavramların çok farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Her iki gazete köşe yazıları içeriklerinde de Adalet ve Kalkınma Partisi kullanım oranı en yüksek partidir. Topluma egemen olan düşünceye ait kavramlar her iki parti içinde kullanılmaktadır. Partiler arasındaki politik farklılıklar gündemde yer alan olaylara verilen tepkiler üzerinden kamuoyuna yansıtılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the form of present to opinion to public about political tendencies of Justice and Development Party and Republican People's Party at the process in 2007 Parliamentary Election in the columns from the Cumhuriyet Newspaper and Yeni Şafak Newspaper were analyzed. After the analyzing of terms in the names mentioned in newspapers? column with using content analysis techniques, which is a kind of qualitative research techniques, and literature review the results was determined that articles about the both parties are not use many different terms. Both the content of column the Justice and Development Party is the party with the highest usage rates. The terms which belong to dominant opinion, are used for both parties. The political differences between two parties are reflected to community by using reaction of agenda topics.