An analysis of the U.S. foreign policy attitudes in the post-cold war era and their implications at the global level
Amerika Birleşik Devletleri?nin soğuk savaş sonrası dönemde dış politika yönelimlerinin ve bunların küresel düzeydeki etkilerinin bir analizi
  1. Tez No: 258411
  2. Yazar: CAN KAKIŞIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL OKTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Güvenlik, Soğuk Savaş sonrası dönem, Tek kutupluluk, Terörizm, 9/11 Olayı, Bush Doktrini, Kaba Güç, Wilsonculuk, The United States of America (USA), Security, Post-Cold War Era, Unipolarity, Terrorism, 9/11 Incident, Bush Doctrine, Hard Power, Wilsonianism
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Soğuk Savaş'ın bitişini takip eden dönemde farklılaşan dış politika yönelimlerinin ve bu değişikliklerin küresel ölçekte ne gibi etkiler doğurduğunun ortaya konulması amaçlanmıştır. Söz konusu amaca ulaşmak için, öncelikle ABD'nin dış politika yaklaşımlarındaki geleneksel ekoller hakkında teorik bilgi verilmiş, daha sonra ise bu ülkenin Soğuk Savaş dönemindeki dünya politikası ve güvenlik meseleleri, II. Dünya Savaşı'nın son yıllarından başlayarak, tarihsel bir bakış açısıyla incelenmiştir. Daha sonraki bölümlerde ise, ABD tek kutupluluğunun niteliklerinden söz edilmiş, ABD'nin güvenlik algılamalarındaki değişmeler, bu ülkenin temel dış politika yönelimleri ve giriştiği askeri müdahaleler bağlamında anlatılmış ve bu anlamda ABD başkanlarından George H. W. Bush, Bill Clinton ve George W. Bush dönemleri incelenmiştir. Daha sonra, ABD'nin güvenlik algılamalarındaki değişikliklerin tüm dünyayı saran etkileri çeşitli veriler ortaya konarak açıklanmaya çalışılmış, ayrıca göreve başlayan Barack Obama başkanlığıyla birlikte ABD'nin Soğuk Savaş sonrası politikalarının değişme olasılığı üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it was aimed to reveal the changing foreign policy attitudes of the United States of America in the period following the end of the Cold War and the impact of these changes in the global scale. In order to reach this aim, firstly, the traditional schools regarding the foreign policy attitudes of the United States are mentioned in a theoretical sense, and then, the world policy and security issues of the this country in the Cold War period, beginning from the last years of the World War II, were examined with a historical point of view. In the subsequent chapters, characteristics of the U.S. unipolarity were mentioned, changes within the security perceptions of the United States were told in the context of this country?s basic foreign policy orientations and military interventions, in this sense, the periods of the U.S. Presidents George H. W. Bush, Bill Clinton and George W. Bush were examined. Then, worldwide influences of the changes in the U.S. security perceptions, were tried to be made clear by the demonstration of a variety of figures, furthermore, the possibility of change in the U.S. post-Cold War policies with the effect of the Barack Obama Presidency which newly began, was dealt with.