Zirai mücadele ilaçlarından fenthion'un su kurbağasının antioksidan savunma sistemi ve lipit peroksidasyon seviyeleri üzerine etkileri
Effects of agricultural chemical fenthion on antioxidant enzymes activity and glutathione, lipid peroxidation levels of frogs
  1. Tez No: 258654
  2. Yazar: AHMET KANTER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoloji, Biochemistry, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan enzimler, lipid peroksidasyon, Pestisitler, Kurbağa, Antioxidant enzymes, Lipid peroxidation, Pesticides, Frog
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada, zirai mücadele ilaçlarından fenthionun yaşam ortamlarına eklenmek suretiyle 24, 48, 72 ve 96 saatlik uygulamalarına laboratuar şartlarında maruz bırakılan su kurbağalarının (Rana ridibunda) karaciğer, böbrek, kalp ve beyin dokularındaki lipid peroksidasyon (MDA) ve glutatyon (GSH) düzeyi ile antioksidan enzim aktiviteleri süperoksit dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GSH-Px), glutatyon -S- transferaz (GST), aktivitesi üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Altmış su kurbağası (Rana ridibunda) üç deney grubuna ayrıldı. Çalışmalar sırasında kurbağalar yaşam ortamlarına eklenmek suretiyle fenthionun 10 ve 20 ppm'lik dozlarına 24, 48, 72 ve 96 saatlik sürelerle maruz bırakıldılar. Bu sürelerin sonunda kurbağalar diseksiyon edilerek karaciğer, böbrek, kalp ve beyin dokuları kesilerek çıkartıldı. GST, SOD ve GSH-Px aktiviteleri ile MDA ve GSH düzeylerinin dokulardaki analizleri, spektrofotometrik yöntemle belirlendi. Kimyasalın farklı dönem ve konsantrasyon etkisine maruz bırakılan kurbağalarda MDA düzeyi artarken, antioksidan savunma sistemi üzerine farklı etkilere neden oldukları gözlendi.
Özet (Çeviri)
The study was aimed to investigate the effect of agricultural pesticide fenthion on lipid peroxidation (MDA), reduced glutathione (GSH) levels and antioxidant enzymes activity, süperokside dismutase (SOD), glutathione peroksidase (GSH-Px), glutathione -S- transferase (GST), in various tissues of frogs under laboratory conditions. Frogs (Rana ridibunda) were divided into three experimental groups; control and pesticide-exposed for groups. Frogs were exposed to10 ppm and 20 ppm of fenthion for 24, 48, 72 ve 96 hours. Brain, liver, kidney and heart tissues were excised at the same time. MDA, GSH, GST, SOD and GSH-Px levels were determined in the tissue samples by means of spectrophotometer. The results indicated that the chemical caused an increase in MDA content whereas caused the different effects on the antioxidant defence systems in the various tissues of frogs exposed to different periods and concentrations of chemical.