Tuzlu sulama suyu oksijen içeriğinin biber bitkisi verimi ve gelişmesine etkisi
Effect of oxygen content in saline irrigation water on pepper yield and growth
- Tez No: 258772
- Danışmanlar: PROF. DR. M. FATİH SELENAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tuzluluk, Sulama Suyu, Oksijen İçeriği, Biber, Verim, Gelişme, Salinity, Irrigation Water, Oxygen Content, Pepper, Yield, Growth
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Tarımda verim artışı sağlamak esas amaçtır. Verim artışını sağlayan en önemli girdilerden birisi ise sulamadır. Diğer girdiler sabit tutulduğunda, sadece sulama ile verim önemli ölçüde arttırılabilmektedir. Ancak sulama suyu ile birlikte, suda erimiş halde bulunan katı maddelerin (tuzların) varlığını ve etkilerini de göz önünde tutmak gerekir. Bu tuzların miktar ve cinsi, sulama suyunun kalitesini belirler. Günümüzde, dünyadaki yerüstü ve yeraltı su potansiyeli açısından yeterli miktarda kaliteli su bulunmaması, daha düşük kaliteli suların kullanımını zorunlu hale getirmiştir.Kalitesi iyi olmayan sular, tarım yapılabilir toprakların kısa sürede üretim dışı kalmasına neden olabilmektedir. Kurak ve yarı kurak iklim bölgelerinde bu sorun daha da önem taşımaktadır. Çünkü bu bölgelerde toprakta birikebilecek tuzların yıkanması için su yetersiz, sıcaklık nedeniyle bitki su tüketimi yüksek ve çoğunlukla da doğal drenaj yetersiz kalmaktadır.Bu çalışmada, yapay yollarla elde edilmiş 5 farklı tuzluluk seviyesi (0.25, 1.00, 2.00, 4.00, 8.00 dS/m) ve 3 farklı oksijen konsantrasyonuna (6.00, 8.00, 10.00 mg/lt) sahip sulama sularının, sera koşullarında faktöriyel düzende 3 tekrarlamalı olarak biber yetiştiriciliğinde kullanılması durumunda; bitki verim ve kalitesinde ortaya çıkabilecek değişiklikler, bitki verimi, kuru madde miktarı ve fiziksel kalite bakımlarından değerlendirilmiştir.Elde edilen bulgulara göre, denenen üç oksijen uygulamasının istatistiksel anlamda verimi etkilemediği buna karşın konulara uygulanan su çözeltisinin elektriksel iletkenlik (EC) düzeyi arttıkça veriminin azaldığı saptanmıştır.Bitki kalitesine ilişkin olarak incelenen kök derinliği, meyve ağırlığı, boyu ve gövde çapı değerlerinin oksijen uygulamaları yönünden konular arasında istatistiksel anlamda önemli bir fark yaratmadığı, buna karşın tuzluluk uygulamalarının konular üzerindeki etkilerinin birbirinden farklı özellikler gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Increasing the yield is the main objective in agriculture. One of the significant inputs that provides yield increase is irrigation. In the event that the other inputs are maintained as constant, the yield can be increased significantly by only irrigation. However, in conjunction with the irrigation water, the existence and the impacts of the soluble salts included in the water should be taken into account. The amount and the type of these salts determine the quality of irrigation water. There is not enough water of good quality in the world in terms of either the surface or groundwater, as a result of this; low quality water is inevitably used in irrigation.Poor quality water may affect the soil of agricultural areas in short time and those lands might become out of production anymore. This problem is much more important in arid and semi-arid regions, because of the fact that the water is inadequate to wash the salts to be accumulated in the soil and also water consumption of the plants is high-level due to the high temperature and natural drainage is mostly insufficient.In this study, irrigation waters obtained artificially in 5 different salinity levels (0.25, 1.00, 2.00, 4.00, 8.00 dS/m) and 3 different oxygen concentrations (6.00, 8.00, 10.00 mg/lt) in greenhouse conditions. At the end of the study, the probable changes in the plant yield, dry matter and physical quality were evaluated, when these waters used in the production of pepper, with 3 replications, in factorial design.The results showed that there was no significant difference between three oxygen levels in respect to yield, whereas yield decreased dramatically with the increase of salinity.Effects of oxygen levels on plant quality parameters such as depth of root, fruit weight, plant height and stem diameter was not found statistically significant whereas effects of EC levels were found to be significant.