Hakkari ili Merkez ilçede koyunculuk yapan işletmelerin ekonomik analizi
Economic analysis of sheep farms in center town of Hakkari province
  1. Tez No: 258845
  2. Yazar: AHMET DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Analiz, Koyunculuk İşletmeleri, Brüt Üretim Değeri, Değişken Masraflar, Brüt Kar, Economical Analysis, Sheep Farms, Gross Production Value, Variable Costs, Gross Profif
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma ile Hakkâri ili merkez ilçedeki koyunculuk yapan işletmelerinin ekonomik analizi amaçlanmıştır. Süt üretim miktarı ile başlıca üretim faktörleri arasındaki ilişkiyi belirlemek için Coob-Douglas üretim fonksiyonu kullanılmıştır.Çalışmanın verileri araştırma alanında bulunan 8 köyde tabakalı tesadüfî örnekleme yöntemi ile belirlenen 72 adet koyunculuk işletmelerinden anket yöntemi ile toplanmıştır.Koyun üretim birimi başına düşen günlük süt verimi 0.28 kg ve sağım dönemi süresince elde edilen süt verimi 47.49 kg'dır. İşletme başına elde edilen toplam süt üretim miktarı 2685.71 kg'dır.Brüt üretim değerinin yarısından fazlası (53 %) kuzu ve oğlak satış değerinden elde edilmiştir. Bunu % 25.7 ile süt üretim değeri izlemektedir.Yem masrafları değişken masrafların yaklaşık olarak 2/3'ünü ( % 74.4) oluşturmakta ve bunu 4/5 ile (% 18.9) çoban ücretleri izlemektedir. Koyun üretim birimi başına düşen yem tüketim miktarı 135.6 kg olup, bunun % 97.64'ünü kaba yemler oluşturmaktadır.İşletme başına 5000.13 TL, koyun üretim birimi başına 37.4 TL ve 100 TL'lik değişken masrafa 89.8 TL' brüt kar düşmektedir.Coob-Douglas üretim fonksiyonu koyun üretim biriminden elde edilen yıllık toplam süt miktarı ile kullanılan başlıca faktörler arasında pozitif ve güçlü bir ilişkinin olduğunu ( R2 =0.963) göstermiştir. Üretim elastikiyetleri toplamı 1.71 olup, işletmelerde ölçeğe göre artan bir getiri olduğu anlamına gelmektedir.
Özet (Çeviri)
Economic analysis of sheep farms in Center town of Hakkari was aimed in this study. The relationship between the milk production and major production factors were determined using Coob-Douglas production function.The data of 72 sheep farms, which were determined as optimal sampling size using stratified random sampling method, were collected by questionnaries in 8 villages located in research area.Daily milk yield and total milk production during lactation period per sheep production unit was 0.28 kg and 47.49 kg, respectively. The milk production quantity per farm was 2685.71 kg.More than half of gross output ( 53 %) was obtained from the selling values of lamb and yeanlings followed by values of milk with 25.7 %.Nearly 2/3 ( 74.4 %) of variable costs stemmed from feed costs followed by shepherd payments with 18.9 %. The feed intake per sheep production unit was 135.6 kg, which roughage feed made up 97.64 % of feed intake.Gross profit per farm, per sheep production unit, and per TL 100 variable costs was TL 5000.15, TL 37.4, and TL 89.8, respectively.Coob-Douglas production function showed that a positive and strong relationship existed between milk quantity of sheep production unit and the major production factors (R2 = 0.963). The total production elasticities was 1.71, which means increasing return to scale.