Pamuk in vitro kültürlerinde 24-epibrassinolid'in etkisi
The effect of 24-epibrassinolide on in vitro cultures in cotton
- Tez No: 258864
 - Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL BÜRÜN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyoloji, Biology
 - Anahtar Kelimeler: Brassinosteroidler (BR'ler), Pamuk, 24-epibrassinolid (24-EBL), In vitro kültür, Brassinosteroid (BR?s), Cotton, 24-epibrassinolide (EBL), In vitro culture
 - Yıl: 2009
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Muğla Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu tez çalışmasında, Nazilli 84-S pamuk çeşidinin in vitro kültüründe 24-epibrassinolid'in etkisi araştırılmıştır. Kotiledon yaprakları uzaklaştırılmış kotiledon nodu eksplantları ve bir kotiledon yaprağını içeren eksplantlar, bitki büyüme düzenleyicileri ile 1 µM konsantrasyonda 24-epibrassinolid ilaveli ve ilavesiz Murashige ve Skoog, (1962) (MS) besin ortamlarında kültüre alınmıştır. Ayrıca, kotiledon nodu eksplantlarına 24-epibrassinolid uygulanarak (eksplantlar 1 µM EBL çözeltisine batırılarak) kültüre alınmış (24-epibrassinolid ilave edilmemiş MS ortamında) ve in vitro kültürlerde EBL'nin etkileri incelenmiştir.Sürgün formasyonu açısından her iki eksplant tipinde de en iyi sonuçlar, MS0 (Kontrol) besin ortamından elde edilmiştir. Ancak, EBL uygulamalı eksplantlara ait kültürlerde sürgün gelişiminin, EBL uygulamasız eksplant kültürlerine göre daha iyi olduğu belirlenmiştir.Eksplantlara ait boy uzunlukları incelendiğinde, en fazla uzamanın bir kotiledonlu eksplantlarda MS2 (MS+ 0.44 µM NAA+ 0.98 µM IBA+ 1 µM EBL) besin ortamında yani EBL ilaveli besin ortamında olduğu görülmüştür. Kotiledon nodu eksplantlarında ise, bitki büyüme düzenleyicisi olarak sadece EBL içeren MS3 besin ortamında (MS + 1 µM EBL) olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effect of 24-epibrassinolide was investigated in vitro culture of Nazilli 84-S cotton varieties. Cotyledon node explants whose cotyledon leaves were removed and explants which contains a cotyledon leaf were cultured in Murashige and Skoog, (1962) (MS) nutrient medias with plant growth regulators and 1 µM concentration added or free from 24-EBL. Moreover, cotyledon node explants treated with 24-EBL (explants was plunged into 1 µM 24-EBL solution) was cultured (in MS media free 24-EBL).In terms of shoot formation, in both types of explants, the best results were obtained from MS0(Control) nutrient media. However, it is reported that shoot growth in the culture of the 24-EBL applied explants were beter than 24-EBL free explants cultures.When the heights of explants were observed, maximum elongation of one-cotyledon explants have been observed in MS2 (MS + 0.44 µM 0.98 µM NAA + IBA + 1 µM EBL) nutrient media which added 24-EBL. In terms of cotyledon node explants, as plant growth regulators, in nutrient media which contains only 24-EBL, MS3 (MS + 1 µM EBL) has been identified.