Türkiye'de yetişen bazı Achillea L. türlerinin karyolojik yönden araştırılması
Karyological invesgation on some Achillea L. species growing in Turkey
- Tez No: 259299
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR KIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Achillea, Asteraceae, Kromozom sayısı, Sitotaksonomi, Karyotip, Achillea, Asteraceae, Chromosome numbers, Cytotaxonomy, Karyotype
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu çalışmada, Türkiye genelinde yayılış gösteren Achillea L. cinsine ait 7 tür (A. santolinoides Lag. subsp. wilhelmsii (K. Koch.) Greuter, A. falcata L., A. magnifica Hub.-Mor., A. gypsicola Hub.-Mor., A. pannonica Scheelee, A. crithmifolia Waldst. and Kit., A. nobilis subsp neilreichii (A. Kern.) Formánek) karyolojik ve sitolojik bakımdan incelenmiştir. İncelenen türler Babounya ve Achillea seksiyonlarında yer almaktadır. İncelenen 7 türün kromozom çalışmaları için tohumlarından yararlanılmıştır. Çalışmaları sonucunda türlerin somatik kromozomlarının sayım ve ölçümleri yapılmıştır. Kromozom sayıları A. gypsicola' da 2n=36 ve diğer türlerde 2n=18 olarak bulunmuştur. Kromozomların median noktalı (M), median bölgeli (m) ve submedian (sm) sentromerli olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, seven species belong to genus Achillea L. (A. santolinoides Lag. subsp. wilhelmsii (K. Koch.) Greuter, A. falcata L., A. magnifica Hub. - Mor., A. gypsicola Hub.-Mor., A. pannonica Scheelee, A. crithmifolia Waldst. and Kit., A. nobilis subsp neilreichii (A. Kern.) Formánek) in growing Turkey were investigated in point of karyologic and cytotaxonomic. Investigated species were placed in Babounya and Achillea sections. The seeds of Investigated seven species (A.santolinoides, A. falcata, A. magnifica, A. gypsicola, A. pannonica, A. crithmifolia, A. nobilis ) were used for chromosomes analysis. The countings and measurements of somatic chromosomes of this species were made. The chromosome numbers in A. gypsicola were found as 2n=36 and in other species 2n= 18. It was determined that the chromosomes had median point (M), median region (m), or submedian (sm) centromeres.